Рада попередньо ухвалила закон про благодійні смс. Чому це важливо

— 18 травня 2016, 14:34

За проект закону №2297 проголосували 252 народні обранці, №3467 підтримали 230 народних депутатів, йдеться на сайті парламенту.

Як повідомляє Український фонд благодійників, "завдяки цьому повна сума "мобільної" пожертви доходитиме до адресата, процес надання допомоги стане прозорим і підзвітним, а стати благодійником у кілька кліків зможе кожен власник мобільного телефона".

Напередодні голосування про важливість ухвалення цих документів у Facebook повідомив благодійний фонд "Таблеточки".

"Зараз в країні немає можливості для СМС-благодійності, що дуже обмежує благодійні фонди в ефективному і швидкому зборі коштів для допомоги нужденним українцям. З кожного благодійного повідомлення стягується ПДВ в розмірі 20% і 7,5% збору до Пенсійного фонду України".

Благодійники уточнили, що законопроекти №2297 та №2297-1 вводять в обіг термін "благодійне телекомунікаційне повідомлення" і особливості його використання в законі "Про благодійну діяльність та благодійні організації", "Про телекомунікації", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Законопроект №3467 звільняє благодійні смс від ПДВ у розмірі 20%.

"Документи узгоджені з мобільними операторами і благодійним сектором та дозволять на практиці впровадити інструмент СМС-благодійності в Україні", — додали у фонді.

Тепер обидва законопроекти мають бути доопрацьовані і винесені на голосування у парламент у другому читанні.

"Після ухвалення законопроектів ми чекаємо мобілізації операторів телекомунікацій, які швидко розроблять та запровадять практичні механізми переказу пожертв через благодійні текстові та голосові повідомлення, які стануть доступними для всіх прозорих та підзвітних благодійних організацій", — прокоментувала механізм впровадження законів директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш.

Український форум благодійників також наводить 10 фактів про СМС-благодійність.

1. СМС-благодійність успішно працює в усьому світі.

2. В українському законодавстві немає поняття благодійних СМС, вони оподатковуються на рівні комерційної послуги (27,5% вираховується як ПДВ і до Пенсійного фонду).

3. Благодійні текстові і голосові повідомлення – доступний для кожного спосіб зробити пожертву. Для цього не потрібно йти до банку або розбиратися в інтернет-платежах.

4. СМС-благодійність – це безпечно. Готівковий збір пожертв і збір на персональні картки несе ризики шахрайства, надання допомоги через мобільний стає надійною альтернативою.

5. Благодійні СМС дозволяють швидко збирати великі суми у кризових ситуаціях.

6. Ідея запровадити СМС-благодійність в Україні належить благодійним організаціям, які представляє Український форум благодійників.

7. Законопроекти про благодійні СМС і звільнення їх від податків розроблені Українським форумом благодійників за консультаційної підтримки мобільних операторів, незалежних юристів, органів державної влади.

8. СМС-благодійність аполітична: законопроекти підтримують 5 фракцій.

9. Мобільні оператори не отримують прибутку від адміністрування благодійних СМС.

10. Мобільні оператори зацікавлені мати справу з перевіреними благодійними організаціями, які прозоро звітують.

Фото для ілюстрації матеріалу graphicphoto/Depositphotos.

Реклама:

Головне сьогодні