Тест

Заборона Фестивалю Рівності – незаконна. Організатори планують нові заходи у Львові

Відповідне рішення прийняв Львівський адміністративний апеляційний суд 7 червня.

Він задовольнив апеляційну скаргу громадської організації "Інсайт" на постанову Львівського окружного адмінсуду у справі заборони проведення масових заходів у Львові 19-20 березня.

На судове засідання прийшли лише представники "Інсайту" і виконавчого комітету Львівської міськради.

Представники третьої особи – Головного управління Нацполіції у Львівській області, яке в своїй аналітичній записці рекомендувало ЛМР подати позов про заборону відповідних заходів, – не з'явилися.

"Інсайт" на своїй Facebook-сторінці назвала рішення апеляційного суду перемогою та висловила намір незабаром повернутися у Львів для того, аби все-таки провести фестиваль, який було зірвано.

Організатори мають намір незабаром повернутися у Львів для того, аби все-таки провести фестиваль, який було зірвано. Фото StasEnso/Depositphotos

"Я очікувала, що апеляційний суд ухвалить рішення на нашу користь. Однак це не скасовує того факту, що заборона, яка була дійсна 19-20 березня, обмежила наше право на проведення громадського заходу", – зазначає голова організації Олена Шевченко.

Вона уточнила, що "якщо проаналізувати практику інших країн, наприклад, сусідньої Молдови, у якій такі заборони накладали протягом 4 років, стає зрозумілою схема: суд першої інстанції забороняє проведення заходу, апеляційний суд через декілька місяців визнає це рішення незаконним, і так по колу".

"Хоча право нібито відновлено, скористатися ним ти не можеш. Можливо, ми будемо звертатися у кваліфікаційну колегію суддів, адже гомофобна поведінка суддів, які ухвалили перше рішення, викликає дуже багато запитань. Також у реєстр досудових розслідувань занесена низка позовів щодо неправомірних дій поліції і кримінальних правопорушень. Ми домагатимемося, аби всі справи були ретельно розслідувані", – підсумувала Шевченко.

У свою чергу головний спеціаліст Виконавчого комітету Львівської міської ради Христина Гриниха повідомила, що місцева влада продовжить відстоювати законність заборони березневого заходу.

[L]"Ми від початку заперечували апеляційну скаргу, і тому, оскільки її було задоволено, ми підготуємо та подамо касаційну скаргу до вищого адміністративного суду України", – уточнила вона.

Чиновниця не змогла уточнити, як місцева влада збирається реагувати на намір провести у місті новий Фестиваль Рівності.

"Якщо говорити про наші дії у разі наступних спроб проведення у Львові Фестивалю Рівності, кожна ситуація з проведенням масових заходів є індивідуальною, тому наперед сказати, які дії будуть вживатися до тих чи інших масових заходів, сказати важко.

Оскільки цього разу були подані заявки від інших організацій, погляди яких, ми вважали, суперечать поглядам ГО "Інсайт", ми підготували та подали позов до суду", - заявила Гриниха.