Тест

Фото Муравського із Широкиного колеги вважають рекламою Міноборони

Світлини Дмитра Муравського, зроблені поблизу Маріуполя, викликали обурення в професійних фотографів, які наголошують, що знімки не документальні.

15 серпня фотограф виклав на своїй сторінці у Facebook світлини. Одна із них стала дуже популярною в мережі. Її опублікував журналіст Юрій Бутусов, підписавши:

"Найкраща фотографія про війну в Україні 2016 року, на мій погляд. "Перемир'я в Широкиному": подвиг і трагедія України в одному динамічному кадрі. Це не Голлівуд, це все сьогодні відбувається у нас"

Одразу після оприлюдення фото колеги Муравського запідозрили підготовленість фото, які видають за документальні кадри бойових дій в зоні АТО.

На нашумілому знімку під час вибуху військові випросталися у весь зріст, що можуть робити тільки самогубці.

Одним із тих, хто вважає фотографію Муравського постановочною є фотокореспондент і редактор інформаційної агенції Associated Press Єфрем Лукацький. Він повідомив, що фотографія "Перемир’я в Широкині" – постановочна і він би її для публікацій в ЗМІ не брав.

На нашумілому знімку під час вибуху військові випросталися у весь зріст, що можуть робити тільки самогубці. Фото facebook.com/MuravskyDmitry

"Це не лише моя думка, а також думка інших колег, зокрема піротехніків. Фотографія – це як книга, дуже важливими є деталі. Я розумію, що коляска могла бути, все буває в житті. Але чудово видно, що фотографія зроблена зі штатива. Також каміння від вибуху ще не впало на землю, а він вже зробив фотографію", – розповів Лукацький.

На усіх інших роботах Муравського каміння також в повітрі, каже фотограф Associated Press. "Я можу повірити, що один раз таке може статися, але щоб на усіх фотографіях каміння було в повітрі – такого, на жаль, не буває", – сказав репортер.

Лукацький наголосив, що було б добре, якби Муравський показав інші фотографії з серії – ті, що він зробив до і після вибуху, і так звану "EXIF data" – детальну інформацію про параметри камери і саму фотографію.

Відомий український фотограф Сергій Лойко також долучився до дискусії, вказавши, що Муравський повинен визнати факт постановки або довести, що це реальна зйомка.

"Я не полінувався і поговорив з бойовими військовими експертами з приводу цієї приголомшливої фотографії, – написав Лойко на Facebook. – І ось що вони мали сказати з приводу цієї красуні "міни": Ветеран всіх останніх воєн, український розвідник, спецназівець, майор Костя В'югин "Ровер", подивившись цю фотографію, питає: "Чи вдалося фотографа зшити після вибуху?"

"В середньому зона суцільного ураження від мін і снарядів - 18-50 метрів, забійна силауламків до 200 метрів, на фото всі розриви поруч з бійцями і сам фотограф в зоні впевненого ураження, при розриві боєприпасу калібру 100-120 міліметрів, не кажучи про 152 метри, на таких відстанях до центру розриву їх би просто знесло", – розвиває тему "Ровер". – І ще, при розриві будь-якого артилерійського боєприпасу завжди чорний дим, а тут дим світлий, як від шашки".

За словами колег, Муравський визнав, що подав разом фото реальних подій і постановочні.

Українські фотожурналісти також опублікували публічну заяву щодо ситуації з фотографіями Дмитра Муравського. Вони просять вказати мету зйомки таких фото: для реклами ЗСУ, промо Міноборони. У разі підтвердження постановочного характеру деяких фото – виділити їх в окремий альбом і додати відповідний супровідний текст.

"Наголошуємо, що єдине, в чому ми зараз виграємо у конфлікті з РФ – це безкомпромісна та правдива подача інформації із зони ведення бойових дій. Зважаючи на те, що інтернетом та закордонними медіа тиражується, на наш погляд, неправдива інформація щодо документальності зображень на фотографіях Дмитра Муравського, ми категорично засуджуємо подібні маніпуляції з фото та інформацією", – йдеться у заяві.