Гриневич пояснила, що буде з дисертацією Катерини Кириленко

— 4 серпня 2016, 15:44

Про це міністр Лілія Гриневич розповіла в інтерв’ю "Українській правді. Життя".

"Атестаційна комісія МОН не розглядала питання про скасування ступеню. Тому що ми не отримали жодного подання спеціалізованої вченої ради про те, щоб скасувати науковий ступінь. Якби ми мали подання про те, щоб "скасувати", ми б ставили на голосування рішення "залишити чи скасувати" науковий ступінь", - пояснила вона.

Відтак атестаційна комісія прийняла рішення "Взяти інформацію до відома".

Адже Спецрада Національного університету біоресурсів і природокористування, який очолює Станіслав Ніколаєнко, не надавала до розгляду подання про те, аби "скасувати" докторську ступінь Катерини Кириленко.

Як, відомо, саме ця спецрада і присудила ступінь роботі, яка містить у тому числі псевдонауку про лептонного Бога.

На зауваження, що така спецрада не дасть висновок про те, що вона присудила ступінь роботі з плагіатом і псевдонаукою, Лілія Гриневич відповіла: "Але у нас немає зараз альтернативного виходу".

Тому що чинне законодавство передбачає саме такий механізм.

"Я вважаю, що це конфлікт інтересів – коли рішення про позбавлення наукового ступеню має прийняти та ж сама спеціалізована вчена рада, яка його присудила. Це передбачено законодавством, яке було прийнято ще до мене. Його треба міняти", - додала вона.

Аби вирішити цю проблему МОН з вересня запускає роботу Національного агентства забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

"У НАЗЯВО ми спеціально сформували Комітет з питань етики. Він буде складатись з науковців, а не з чиновників. І цей комітет зможе, навіть без спеціалізованих вчених рад, ініціювати позбавлення наукового ступеню, коли є доведений плагіат", - сказала Гриневич.

Крім того, МОН запускає Національний репозитарій академічних текстів, на нього вже виділені кошти з бюджету.

"Пропустивши текст дисертації через цей репозитарій, можна буде чітко побачити, який там відсоток плагіату", - пояснила вона.

Репозитарій міститиме наукові роботи, які були захищені з 2001 року і є в Українському інституті науково-технічної експертизи та інформації, куди науковці обов'язково здають свою дисертацію в електронному вигляді.

Відтак наступним кроком МОН у справі Катерини Кириленко буде запуск НАЗЯВО.

"Це є системне рішення проблеми, а не робота тільки під одну дисертацію і одне рішення", - додала вона, зауваживши, що позбавляти ступеню має наукова спільнота, а не чиновники.

Як раніше писала "Українська правда. Життя", докторська робота Катерини Кириленко "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі" містить цитування без посилань на авторів робіт, а також псевдонаукові твердження.

Як зазначила у авторській колонці професорка і доктор філософських наук Тетяна Пархоменко, "близько третини із 396 сторінок не мають посилань на використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими".

Так само без посилань на авторів Катерина Кириленко використала тексти інших науковців для написання підручника "Культура і наука".

У відповідь на наведені у тексті Тетяни Пархоменко факти, Катерина Кириленко заявила, що її робота не містить плагіату ані в юридичному, ані в моральному вимірах.

І заявила, що стаття є "частиною брудної політичної кампанії, яка понад рік ведеться проти мого чоловіка – В’ячеслава Кириленка".

Як зазначив доктор фізико-математичних наук, завідувач лабораторією відділу нелінійної фізики конденсованого стану Інституту теоретичної фізики ім. М.Боголюбова НАН України Сергій Шарапов,від НАН теж надіслано відповідний запит до Міносвіти.

Науковці, які також порівнювали текст дисертації та оиргінали робіт на проекті "Диссернет" http://life.pravda.com.ua/columns/2016/04/20/211240/, навіть порівняння тільки з трьома обраними статтями показує досить високий відсоток плагіату (а саме 6% від всього тексту дисертації), який йде майже суцільним текстом в області порівняння.

Крім того, запозичений майже дослівно текст Щербини-Яковлєвої є типовим прикладом псевдонаукової маячні, яка як епідемія розповсюджується в Україні, про що раніше писала УП: У докторській Катерини Кириленко знайшли псевдонауку про лептони.

"Отже, дисертація Катерини Кириленко містить не просто плагіат, а псевдонауковий плагіат. Це є обставиною, що обтяжує її провину перед українською науковою спільнотою", підсумували Дмитро Якубовський та Сергій Шарапов з Інститут теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова НАН України.

Однак у середині травня експертна комісія Харківського педуніверситету постановила, що дисертаційна робота Катерини Кириленко "є самостійним науковим дослідженням".

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні