Тест

Гарвардські вчені пояснили, чому не варто довго лікуватися антибіотиками. Відео

Відео свого експерименту науковці опублікували на YouTube-каналі школи.

Їм вдалося показати, як штами бактерій розвивають стійкість до різних типів антибіотиків навіть у найпотужнішій концентрації.

Учені розподілили на спеціальній посудині Петрі речовину агар, та розмежували вміст на 9 смуг із різною концентрацією антибіотиків.

У фрагментах, наближених до центру посудини, дослідники збільшили кількість антибіотиків у 1000 разів, а в сегменти по краях столу – не додавали взагалі.

[L]Через 11 днів після початку експерименту, бактерії розповсюдилися у центральні частини столу, де концентрація антибіотика була початково смертельною для них.

Раніше також ішлося, що стійкість інферкцій до антибіотиків зростає настільки стрімко, що є ризик втратити їхню ефективність повністю.

Це означає, що кесарів розтин, заміна суглобів, хіміотерапія чи інші медичні процедури ризикують стати занадто небезпечними.

Дослідники Медичної школи Гарвардського університету розробили простий спосіб спостереження за тим, як за доволі короткий час бактерії стають стійкими до антибіотиків. Фото belchonock/Depositphotos

Вважається, що резистентні до антибіотиків інфекції розповсюджуються через надмірне використання ліків — антибіотиків та протигрибкових засобів — у лікуванні незагрозливих станів, наприклад, звичайної застуди.