Тест

Школа, падіння, секс: опитування виявило найпоширеніші сни

Американський дослідник сновидінь, доктор Келлі Балклі провела опитування і склала своєрідну "базу даних" по сновидіннях. І проаналізувала п’ять найпоширеніших їхніх типів.

Про це пише The Guardian.

Сни, у яких на них хтось нападав чи переслідував, бачили 83% людей (77% чоловіків та 78% жінок). Школа, вчителі, навчання снилися 78% респондентів, але жінкам значно частіше, ніж чоловікам (85% порівняно з 71%).

На третьому місці серед найпоширеніших сновидінь (72%) стоять еротичні, але виявляється, їх більше бачать чоловіки, ніж жінки (85% порівняно з 58%).

"Падають" уві сні жінки частіше за чоловіків, а от сон, у якому вони раз за разом намагаються щось зробити, але в них не виходить, частіше бачать представники сильної статі. Узагалі ж сни про падіння пригадали 71% учасників.

Найпоширеніший сон - про те, що за вами хтось женеться. Фото focuspocusltd/Depositphotos

64% респондентів зазначили, що в них бували сни, в яких вони, наче міфічний Сізіф, раз за разом намагалися щось зробити, але в них не виходило. Серед чоловіків таке снилося 67%, серед жінок – 60%.[L]

Жінки уві сні частіше бувають ніби паралізовані страхом, і вони ж частіше кудись запізнюються. Сни про померлих, ніби вони живі, і навпаки, коли живі люди сняться так, ніби вони померли – це теж більш "жіночий" сон.

Чоловіки трохи частіше за жінок літають уві сні, зате жінки – частіше їдять щось смачне.

Сни про те, що на вас нападають або за вами женуться

Ця тема – базис дитячих кошмарів, котрі люди пам’ятають упродовж усього свого життя. У ній може ховатися багато символів. Істота, що на вас нападає, може представляти внутрішній страх або бажання, яке подавляється вашим его, коли ви не спите. Іще такий сон може бути відображенням якоїсь реальної загрози, яка існує у вашому житті, або ж просто відлунням свідомості наших пращурів, чиє виживання залежало від готовності зреагувати на напад хижака.

Чоловіки частіше літають у снах. Фото olly18/Depositphotos

Сни про школу, вчителів, навчання

Цікаво, що сни, пов'язані зі школою – це не лише сучасний феномен. Є свідчення, що навіть жителям стародавнього Китаю снилися жахіття про іспити при прийомі на державну службу, від яких залежала вся подальша кар’єра людини.

А те, що сни про провал на іспиті частіше сняться жінкам, може пояснюватися тиском усе ще патріархального суспільства, який вони відчувають наяву.

Еротичні сни

Чому "сексуального контенту" більше у чоловічих снах, ніж у жіночих, запрограмовано так природою, чи стимулює такі сни сучасна культура – поки дослідники цього стверджувати, на жаль, не можуть.

Опитування показало, які сни сняться більшості людей. Фото fergregory/Depositphotos

Сни про падіння

Уві сні люди частіше падають, ніж літають, кидаючи виклик гравітації. Такі сни можуть виникати, коли в мозку відбувається різка зміна рівня нейротрансміттерів, тобто коли людина переходить із однієї фази сну в іншу.

Із точки зору психології падіння уві сні може бути "обробкою" різких змін у житті, розставання, втрати чи травми, що сталися в людини наяву.

Сни, у яких ви знов і знов намагаєтеся щось зробити

Іноді під час сну наш мозок опиняється у "петлі" напівсну-напівдумання, і в центрі – якась стресова ситуація, пережита увіч, що лишила по собі почуття фрустрації, безсилля та страху.

У такої "петлі" може бути й фізіологічний компонент, так званий сонний параліч під час фази швидкого сну.

Нагадаємо, британський психолог розтлумачив понад 150 тисяч снів, зокрема жахіття, ніби ми опиняємося на публіці голяка.