Донеччанам презентували "традиції", "відвагу" та "жертовність" галичан

— 25 січня 2017, 11:40

Відомі діячі з Галичини та Донеччини стали героями соціальних постерів "Нас єднає Україна".

Автор проекту, журналістка зі Львова Мар’яна П’єцух спробувала розвіяти міфи про історичну, мовну, ментальну та культурну різницю між цими регіонами.

На 18 постерах попарно співставлені вихідців з Донбасу та Галичини.

Кожна пара героїв об'єднана певним гаслом, яке близьке як для донеччан, так і галичан. Їх об'єднує "традиція", "історія", "співучість", "мова", "відвага", "честь", "жертовність", "одержимість", "незламність".

"Обличчями" проекту стали українські письменники, бійці, співаки, священики, волонтери, ветерани УПА й АТО – Дмитро Білий, Мар’яна Савка, Юлія Куліненко, Соломія Чубай, Владислав Кириченко, Юрій Філюк, Ірен Роздобудько, Ігор Жук та інші.

Відомі діячі з Галичини та Донеччини стали героями соціальних постерів. Для збільшення натисніть на світлину
Для збільшення натисніть на світлину

Мар’яна П’єцух пояснює, що спочатку на цю ідею її підштовхнуло упередження з боку галичан відносно людей, що приїхали шукати притулок від війни на західну Україну.

"Була ціль показати, що люди з Донеччини такі ж українці, як і ми. Це спроба вплинути на поширені стереотипи про "донецьких" як "недоукраїнців" чи "недопатріотів".

Цей проект, сподіваюсь, став відкриттям для тих, хто ніколи не був на Донбасі, не цікавився відомими прізвищами донеччан та раніше малював собі середньостатистичний образ "донецького" у вигляді замурзаного шахтаря чи кримінального елемента", – зазначає автор.

В 2015-му році виставку побачили мешканці Львова та Тернополя. Щоб охопити максимальну аудиторію, постери висіли на центральних вулицях міст.

Для збільшення натисніть на світлину

Тепер проект привезли на східну Україну в Краматорськ, та розвісили постери на території мистецького простору "Вільна хата" (Двірцева 28).

"На жаль, не всі донеччани мають можливість поїхати на західну Україну і розвінчати свої міфи та страхи. Тому хочеться привезти їм трохи Галичини у вигляді розповідей про людей, які насправді нічим не відрізняються від них самих", – каже про головний задум виставки Мар'яна П'єцух.

"Українець – це не прописка, рівень патріотизму не вимірюється місцем народження, а українська душа не визначається містом проживання. Досить мислити стереотипами, шукати різницю замість бачити схожість, досить врешті цуратись один одного".

Мар'яна П'єцух сама стала героїнею проекту. Для збільшення натисніть на світлину

Під час презентації гостей пригощали гостей традиційною української різдвяною стравою кутею.

Була як рисова, яку частіше готують на Донбасі, і пшенична, яка популярна на Галичині.

"Через кутю я спробувала пояснити, що попри певні відмінності в рецептурі, нас все-таки об'єднує це різдвяний обряд, коли святвечір усі починають з однієї страви.

Переконана, що не треба намагатися уніфікувати рецепти різних регіонів в якийсь єдино правильний, навпаки – в цьому унікальність України, що в на стільки різних особливостей, які доповнюють один одного, але точно не відрізняють нас", – додала Мар’яна.

Для збільшення натисніть на світлину
Для збільшення натисніть на світлину
Для збільшення натисніть на світлину
До проекту долучилися волонтери. Для збільшення натисніть на світлину
"Обличчями" проекту стали також ветерани УПА й АТО. Для збільшення натисніть на світлину

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні