Рада розблокувала набір у коледжі й технікуми на "молодших спеціалістів"

— 21 березня 2017, 18:23

21 березня Верховна Рада прийняла зміни до закону "Про вищу освіту", що розблокують набір у коледжі і технікуми на освітньо-кваліфікаційний рівень "молодший спеціаліст" у 2017 році.

Зміни до закону "Про вищу освіту", що розблокують набір у коледжі і технікуми на освітньо-кваліфікаційний рівень "молодший спеціаліст". Фото lp.edu.ua

Це рішення підтримали 286 народних депутатів.

Згідно з попередньою редакцією закону "Про вищу освіту", останній прийом на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст" проводився у 2016 році, йдеться на сайті МОН.

[L]Затвердити правила прийому у коледжі і технікуми дотепер було неможливо (Мін’юст повернув на доопрацювання проект умов, запропонованих МОН), адже фактично цей освітньо-кваліфікаційний рівень лишався поза правовим полем.

Прийняття змін до закону – тимчасове вирішення проблеми.

Крім того, варто розрізняти поняття професійно-технічної освіти та навчання у коледжах і технікумах.

"Професійно-технічна освіта - це ПТУ, професійно-технічні училища. Коледжі і технікуми - це інший рівень освіти і вперто боряться за те, щоб з професійно-технічною освітою не мати нічого спільного. Боротьба за визнання їх абсолютно окремішною ланкою від професійно-технічної освіти щонайменше має серйозні проблеми з точки зору розуміння цієї проблеми громадськістю. Ось ця боротьба за статус, а не за якість - вона відволікає", - написала на Facebook експертка і віце-президентка Київської школи економіки Інна Совсун.

Остаточно статус "молодших спеціалістів" має визначити базовий закон "Про освіту", що вже прийнятий парламентом у першому читанні.

Реклама:

Головне сьогодні