Оновлення, яйця та кролики. Релігієзнавець пояснює символіку Великодня

— 15 квітня 2017, 11:00

Цієї неділі, 16 квітня, християни всього світу відзначатимуть Великдень.

Це день, коли як вважається, мало місце воскресіння Ісуса. Дата свята змінюється з року в рік.

Причиною цієї зміни є те, що Великдень завжди припадає на першу неділю після першого повного місяця після весняного рівнодення.

Цієї неділі, 16 квітня, християни всього світу відзначатимуть Великдень. Фото nata_vkusidey/Depositphotos

Викладач релігієзнавства з Університету Техасу в Остіні Брент Ландау для видання The Conversation цікаво пояснює, чому Пасха – весняне свято, а також розтлумачує походження яєць та кроликів.

Великдень як обряд весни

Більшість великих свят мають певний зв'язок зі зміною сезонів.

[L]Це особливо очевидно на прикладі Різдва.

Новий Завіт не дає жодної інформації про пору року в яку народився Ісус. Однак багато вчених вважають, що його народження стало відзначатися 25 грудня, бо це була дата зимового сонцестояння за римським календарем. Цей день, після якого дні поступово стають довшими і менш темними, був наділений ідеальним символізмом для народження "світла світу".

Подібне бачимо і у випадку з Великоднем, який відзначається у безпосередній близькості до іншого ключового моменту в сонячному році – дня весняного рівнодення (приблизно 20 березня), коли є рівні періоди світла і темряви.

З огляду на символіку нового життя і відродження, які несе з собою весна, було природно святкувати воскресіння Ісуса саме у цю пору року.

Великодній кролик і крашанки

У різні часи Великдень святкувався по-різному.

Так у Старій Європі та Америці, від початку створення США, серед католиків було популярно проводити Великодні фестивалі. Це були масштабні заходи, які мали тенденцію до пияцтва і веселощів.

З часом пуритани Нової Англії почали культивувати думки про те, що Великдень і Різдво надто зіпсовані нехристиянськими впливами і їх недоречно святкувати так масштабно.

Так у 19-му столітті ці свята були, свого роду, "реорганізовані" у якості домашніх.

У 19-му столітті ці свята були, свого роду, "реорганізовані" у якості домашніх. Фото sunemotion/Depositphotos

У центрі уваги опиняються діти, які до 17-го століття практично не були учасниками домашніх свят та відправлялися у дитячу кімнату.

Саме в цей момент невід'ємними атрибутами цього свята стають великодні яйця та кролики. За задумом вони мають символіку нового життя.

У країнах Східної Європи величезна кількість фольклору оточує крашанки. Наприклад, кілька легенд описують, що яйця почервоніли у зв'язку з подіями навколо смерті і воскресіння Ісуса.

Світ також підхопив давню німецьку традицію "Великоднього зайця", який приносить яйця хорошим діткам. Зайці і кролики мали давні зв'язки з весняними сезонними ритуалами через їх дивовижні здатності до народжуваності. Дикий заєць же став витіснятися більш слухняним і домашнім кроликом.

Реклама:

Головне сьогодні