5 причин, чому в вас погані стосунки з грошима

Ви категорично не вмієте заощаджувати, вам постійно не вистачає грошей? Схоже, у вас із ними неправильні стосунки, які почали так складатися ще у вашому дитинстві.

Тема поводження з грошима в суспільстві досі лишається "незручною", хоча мало хто не мріє про величезний виграш у лотерею, констатує психолог Сальма Шах.

Якими є ключові помилки в ставленні до грошей, вона розказала сайтові Healthista.

1

Ви не поважаєте гроші

Емілі (ім'я пацієнтки змінено) росла у заможній родині, котра згодом втратила більшу частину грошей, із постійно відсутнім батьком та емоційно недосяжною матір'ю.

Підсвідомо в Емілі закарбувалося, що гроші – це ключова причина того, чому її сім'я була нещаслива.

Попри те, що жінка стала шанованим професіоналом у своїй справі, внутрішній конфлікт заважав їй покращувати своє матеріальне становище, піднімати тему підвищення платні чи розпочати власний бізнес.

Ви не зможете приваблювати гроші, якщо їх не поважаєте, резюмує Шах.

2

Ви самі себе обмежуєте неправильними установками

Із самого дитинства з нашого оточення ми всмоктуємо уявлення та досвід, пов'язані з грошима. Вони програмують наш мозок та часто не дозволяють нам досягати якихось фінансових цілей.

Типовий приклад – вислів "Не в грошах щастя". Але чому? Хіба щастя – у безгрошів’ї? Адже саме гроші дають нам можливість вибору, безпеку та нагоди бути вільними та тішитися життям.

Тим, хто вважає, що їм уже надто пізно щось змінювати і ставати заможними, Шах нагадує приклад Віри Вонг, котра почала створювати весільні сукні в 40 років та стала всесвітньо відомою дизайнеркою та успішною бізнесвумeн.

3

Ви оточені бідними людьми

У глибині душі ви боїтеся, що зміна вашого фінансового становища зашкодить вашим стосункам із рідними чи друзями. Відтак, бідним бути для вас "безпечніше".

Щоби змінити це, варто триматися подалі від людей, які постійно жаліються на брак грошей. Якщо ж це близькі люди, постарайтеся не говорити з ними на тему ваших фінансових справ. Натомість побільше спілкуйтеся з тими, чиї стосунки з грошима є для вас взірцем.

4

Вам бракує "фінансового інтелекту"

Іноді людині просто бракує знань та розуміння, як заробляти більше, а страх зазнати поразки каже, що ліпше буде сховати голову в пісок та уникнути відповідальності.

Не треба замовчувати свої тривоги, пов'язані з грошима. Якщо треба, можна проконсультуватися з незалежним фінансовим радником.

5

Ви неправильно говорите самі з собою

"Я не можу собі цього дозволити", - це негативна думка, на яку ви марнуєте енергію. Спробуйте замінити подібні думки на позитивні, про те, як гроші самі течуть вам до рук, як ваша ситуація невпинно поліпшується тощо.

Фото Depositphotos

Цікаво також:

Береже час і гроші. Історія мами, яка робить запаси в морозилці на рік вперед

Перестати позичати гроші до зарплати: експерт радить, як попросити надбавку

Чим відрізняється мозок фінансово успішних людей – дослідження

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя

Реклама:

Головне сьогодні