Lego буде у школі. МОН інтегруватиме методики у програму

— 21 червня 2017, 10:59

Методики навчання Lego планують інтегрувати в програми нової початкової школи, яку пілотуватимуть у 2017-2018 навчальному році.

Методики навчання Lego планують інтегрувати в програми нової початкової школи, яку пілотуватимуть у 2017-2018 навчальному році. Фото lucidwaters/Depositphotos

Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі міністра освіти і науки Лілії Гриневич з представниками ТОВ "Лего Україна" та ТОВ "ПроЛего".

Для цього в МОН створять спеціальну робочу групу, куди увійдуть представники компанії, розробники нового стандарту, практики від початкової школи та інші фахівці.

"У реформуванні школи ми робимо акцент на діяльнісному навчанні, навчанні, яке виховує допитливість.

Зараз ми думаємо над тим, як урізноманітнити програми і підтримати вчителя відповідними навчальними посібниками. І в цьому Lego міг би бути нашим партнером", – зазначила міністр.

[L]Сторони обговорили, що така співпраця може відбуватися за двома напрямами: перенавчання вчителів та зміна навчального середовища.

"Ми зараз готуємо нове освітнє середовище в початковій школі, і робоча група якраз зможе визначити, чи можна буде там застосовувати розробки Lego, як вони впишуться в цей процес.

Крім того, для нас дуже важливе навчання вчителів, тому що будь-які нові методики та обладнання без відповідної підготовки педагогів не працюють.

Ми повинні зрозуміти, що саме хочемо інтегрувати в НУШ і апробувати це на 100 пілотних школах, зокрема, стосовно підготовки вчителів – як і коли вони мають використовувати нові методики, працювати з дітьми з цим обладнанням", – пояснила Лілія Гриневич.

Також йшлося про обов’язкове створення відеоматеріалів, які б могли використовуватися під час перепідготовки основної частини вчителів.

Ці відео увійдуть в спеціальний дистанційний курс, що поєднуватиметься з очним навчанням.

"Ми співпрацюємо з 2010 року, і за цей час напрацювали великий методичний матеріал. Зокрема, вже до вересня наша програма "Сприяння освіті" буде поширена на 200 дитсадків.

Крім того, в школі реалізуються програми First Lego League і First Lego League Junior, у межах яких учні створюють власні проекти. Тож нині лише необхідно визначити, що саме потрібно.

Робоча група має створити чіткий план роботи, визначити школи і результати відповідно до нового стандарту, під які підбиратимуться методики та необхідний матеріал", – відзначив Анатолій Кузьмінський, заступник директора "ЛЕГО Україна".

Буде розроблено спеціальний дистанційний курс, що поєднуватиметься з очним навчанням. Фото tinx/Depositphotos

Робоча група розгляне два можливих рівні інтеграції методик Lego в початковій школі: включення їх в обов’язкову програму або ж використання в позакласній роботі.

"Насправді, ми могли б запропонувати включити наші методики на обох рівнях. Адже, наприклад, для 1-2-го класу ми маємо проект з математики і робототехніки, розрахований на одну годину на тиждень.

Це може бути і інтегрована програма, коли за допомогою Lego вивчатимуть певні теми. А для позакласної роботи можна розглядати проектну роботу у межах First Lego League, бо вона не завжди регламентована часом і там багато різних видів діяльності.

Так само є курс для 3-4 класу "Наука і технології", а також "Робототехніка" для 5-11-х", – запропонувала Оксана Стоєцька, директор компанії "Пролего", що спеціалізується на адаптації та впровадженню навчальних програм з Lego Education.

Також під час зустрічі обговорили питання впровадження в школах "Робототехніки" як факультативного курсу та розвиток співпраці Lego з дитячою інженерною академією.

Реклама:

Головне сьогодні