Самітники – більш творчі люди, вважають психологи

— 23 листопада 2017, 13:37

Американські психологи з Університету Баффало зацікавилися питанням, чому люди дедалі частіше шукають усамітнення.

Зображення grandfailure/Deposithotos

В результаті вони чи не першими заговорили про перевагу самотності, йдеться на The Washington Post.

"Самотність не означає антисоціальність. Самітники першими не пропонують комусь приєднатися до них, однак у випадку, коли їх хтось запросить – не обов'язково відмовляють. Їм достатньо мінімуму спілкування, тож вони насолоджуються часом наодинці із собою", – пояснила авторка дослідження Джулі Боукер.

Аби довести, що самотність не обов'язково шкодить, Боукер з колегами опитали 295 студентів, зробивши для них тестування на визначення типу особистості, а також проаналізувавши їхнє соціальне життя і творчий потенціал.

[L]Перш за все, науковці наголошують на тому, що їхня вибірка не може засвідчувати дані по всій США. Опитані були винятково студенти, тож результати показові для молодих освічених людей.

По-друге, учасники відповідали на запитання самі, тому чесність та достовірність відповідей перевірити важко.

Разом із тим, студенти, які свідомо шукали усамітнення, показували більший творчий потенціал під час виконання завдань психологів.

Суть в тому, що для них самотністьсвідомий вибір. Вони ефективніше концентуються наодинці та дозволяють собі не відволікатися.

Щоб бути більш переконливими, американські психологи пропонують звернутися до досвіду Ван Гога чи Бетховена, які свого часу були самітниками.

Вони також посилаються на попереднє дослідження колег, у якому йшлося про те, що люди з високим інтелектуальним потенціалом менш схильні витрачати багато часу на спілкування з іншими, тому що вони зосереджуються на якійсь тривалій перспективі і не хочуть розпорошуватися.

Реклама:

Головне сьогодні