Через глобальне потепління навіть жуки стають меншими – дослідники

— 31 січня 2018, 15:55

Дослідники з департаменту зоології Університету Британської Колумбії (Ванкувер, Канада) мають підстави стверджувати, що глобальне підвищення температури повітря спричинює зменшення розмірів тіла жуків.

Фото enterlinedesign/Depositphotos

Результати своєї наукової розробки вони опублікували у виданні Journal of Animal Ecology.

Канадські вчені поснюють, що розмір тіла є основною екологічною рисою, яка пов’язана з динамікою популяції, а також змінами в екосистемі.

Вони стверджують, що лабораторні дані, зібрані за останні 30-100 років свідчать про загальну тенденцію до зменшення розміру тіла живих організмів.

Учені поки не беруться категорично звинувачувати в усьому глобальне потепління, оскільки на розміри тіла можуть впливати також інші фактори живої природи, які не зберігаються у лабораторних умовах.

[L]Науковці взяли за основу 19 глобальних досліджень, які стосувалися 22 видів жуків. Їм вдалося довести, що 95% комах вирощених у лабораторних умовах зменшилися у розмірах у випадках, коли темературу під час їхнього вирощування систематично збільшували.

Більше того, коден із представників 22 згаданих видів зменшувався у розмірі на 1% із кожним додатковим градусом температури повітря.

Ще один висновок із дослідження – великі за розміром жуки змешуються активніше, а маленькі майже не переживають змін у розмірах свого тіла.

Аби не бути голослівними у своїх гіпотезах, науковці проаналізували ентомологічну колекцію Університету Британської Колумбії, яка налічує майже 600 тисяч представників різних видів комах із 1800 року.

Звісно, за всі експнати колекції науковці не бралися, однак сфотографували й виміряли 6,5 тисяч зразків, обов’язково зважаючи на умови, у яких вони природньо жили (середню температуру повітря регіону, вологість та інші).

Тенденція підтвердилася – не тільки у лабораторних умовах, а й у природньому середовищі розмір тіла жуків зменшувався із зростанням температури середовища їхнього перебування.

Тепер науковці спробують розібратися, чому жуки більших розмірів чутливіші до температур, ніж їхні "родичі" із меншим розміром тіла.

Раніше повідомлялося, що через глобальне потепління морські черепахи втрачають кавалерів.

В одній з великих популяцій зелених черепах кількість самок серед дитинчат досягла 99%.

Італійські ж науковці почали бити на сполох, що мікроскопічні мешканці водойм тихоходи, найбільш витривалі істоти на Землі, теж почали потерпати від глобального потепління.

Реклама:

Головне сьогодні