Зосередьтесь на одній справі, щоб бути продуктивними – вчені

— 14 березня 2018, 11:50

Виконання кількох завдань одночасно може здаватися втіленням ефективності. Адже навіщо витрачати час на одну справу, якщо можна одночасно виконати кілька?

Фото: Brainscape

Однак дослідження доводять, що багатозадачність насправді може знижувати продуктивність через час, який люди витрачають, перемикаючись з одного завдання на інше, пише Independent.

Особливо небезпечно поєднувати складні або нові задачі, оскільки процес перемикання стане ще довшим.

Учені Мичиганського університету вивчили це питання, провівши чотири експерименти. У кожному з них дорослі мали завершити низку завдань, перемикаючись з одного на інше.

Продовж дослідження, вчені виявили дві основні моделі, яких дотримується мозок при перемиканні між завданнями. Це – зміна цілі та активація правил.

Коли мозок використовує першу модель, він розставляє пріоритети і повністю перемикається на виконання іншого завдання. Коли другу – вимикає певний набір когнітивних правил, щоб створити простір для інших.

Кожен раз, коли учасники експерименту перемикалися між завданнями, дослідники фіксували значні витрати часу, які зростали, коли завдання ускладнювалися.

Це підтвердило і додаткове дослідження, яке провели у Стенфордському університеті.

У ньому взяли участь 100 студентів, які мали пройти ряд випробувань. У результаті вчені дійшли висновку, що люди, які намагалися робити одразу кілька справ, легко відволікалися і мали низьку концентрацію порівняно з тими, хто виконував завдання по черзі.

[L]Разом з цим дослідження Сассекського університету довело, що багатозадачність перешкоджає функціонуванню мозку.

Дослідники передивилися МРТ-скани людей, які довгий час використовували кілька електронних пристроїв одночасно, наприклад, переписувалися, дивлячись телевізор.

Вони дійшли висновку, що такі люди мають меншу щільність сірої речовини у мозку.

Це означало, що вони мали менший когнітивний контроль, тобто комплекс функцій, що дозволяють людині регулювати свою поведінку відповідно до поточного завдання.

Тому концентрація на одному завданні зрештою перемає у цій гонці.

Реклама:

Головне сьогодні