62% засуджених за наркотики в Україні у ЄС не отримали би навіть адмінпокарання – статистика

— 15 березня 2018, 12:50

Здебільшого правоохоронці засуджують за наркозлочини не тих, хто збуває шкідливі речовини, а тих, хто їх вживає.

Такі висновки можна зробити за останніми офіційними даними судової статистики за 2017 рік. Їх проаналізував Альянс громадського здоров'я.

Фото: deeblue/Depositphotos

"Основний показник ефективності роботи правоохоронців по боротьбі з наркобізнесом у 2017 році виглядає так: за збут наркотиків засуджено 562 особи, 5% від кількості засуджених за всі наркозлочини за статтями 305-320 КК України!", – заявляє організація.

Статистика показує, що кожен 9-й засуджений за кримінальні злочини (8997 з 76 804 осіб) в Україні отримує вирок саме за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту.

[L]З 10851 засуджених за всі види наркозлочинів 6686 осіб (62%) були засуджені за ч.1 ст. 309 КК України за зберігання наркотиків у кількості, за яку у більшості країн Європейського Союзу не передбачено навіть адмінвідповідальності

Наприклад, з героїном або опієм ацетильованим (найбільш поширений в Україні опіоїдний наркотик) в Україні кримінальна відповідальність починається з 0,005 г. В Росії – з 0,5 г. (у 100 разів більше), у розвинутих країнах ЄС – з 1-3 грамів.

"Замість боротьби з організованим наркобізнесом та збувальниками наркотиків правоохоронна і судова системи продовжують переслідувати та карати переважно наркозалежних людей за зберігання наркотиків у невеликій кількості!", – йдеться у заяві Альянсу.

У 2017 році за наркозбут засудили на 23% менше людей, ніж у 2016 році, зате за незаконне зберігання наркотиків покарали на 22% більше українців.

Правозахисна організація стверджує, що вперше за 15 років їхніх спостережень 80% всіх засуждених за наркозлочини проходили за статтею "зберігання без мети збуту".

Фото: spaxiax/Depositphotos

"У цій сфері досі процвітає корупція, кришування організованого наркобізнесу, наркозалежні та їх сім’ї віддають спочатку наркодилерам, а потім і перевертням від правоохоронної системи останні гроші. Коли гроші закінчуються - людина неминуче потрапляє в тюрму", – йдеться у заяві.

Тому організація хоче змінити Таблицю розмірів наркотиків та пропонує долучитися до громадського обговорення проекту наказу МОЗ "Про внесення змін до наказу МОЗ України від 01 серпня 2000 року № 188".

"Українська правда. Життя" надіслала запити в Національну поліцію та Генеральну прокуратуру України з проханням прокоментувати наведені дані.

Реклама:

Головне сьогодні