6 дивовижних фактів про ліс, які ви можливо не усвідомлюєте

Ліси і людство пов’язані нерозривно.

Не буде перебільшенням сказати, що існування людей майже неможливе без лісів. Вони – джерело цінних ресурсів, виділяють кисень і поглинають вуглекислий газ, домівка для багатьох рідкісних видів рослин та тварин.

[L]Разом з тим, існують екосистемні послуги лісу, про які мало хто здогадується.

Чи знаєте ви, як пов’язані ліс та повені? Чи як ліс захищає врожаї на полях? Або що спільного між лісом та кондиціонером?

"Ці лісові послуги – не просто абстракція, існують методики обрахунку їх зрозумілою мовою грошей, – розповідає менеджер лісових проектів Всесвітнього фонду WWF в Україні Роман Волосянчук.

Наприклад, на Заході в багатьох країнах перед вирубкою лісу оцінюють, яких збитків зазнає економіка і суспільство через припинення надання лісом екосистемних послуг. І цифри фігурують чималі".

До Міжнародного дня лісів, який у світі відзначають 21 березня, наводимо шість дивовижних фактів про ліс.

1

Ліси запобігають повеням

Не секрет, що повені трапляються після сильних дощів або танення великої кількості снігу. Занадто багато води потрапляє у водойми, дренажні системи не витримують – і в результаті маємо величезні збитки.

До чого тут ліс? Все просто: корені й крони дерев утримують та поглинають воду під час дощів або танення снігу. Після цього ж повільно і акуратно вивільняють її – в результаті річки не переповнюються за короткий час, що дозволяє якщо не запобігти, то точно зменшити збитки від паводків.

Більше того, ліси випаровують частину води і підвищують проникність ґрунту, завдяки чому вода не стікає одразу до водойм. Є дані, що вирубка десятої частини лісів планети могла б викликати на 28% більше повеней.

2

І посухам ліси теж запобігають

Посуха може бути не меншим економічним лихом, ніж повінь. А потенційно й більшим.

Як ви вже могли здогадатися, тут ліси знову застосовують свої супергеройські здібності і допомагають людству. Механізм такий же, як і з паводком.

По-перше, лісовий ґрунт більш проникний для води, тому вона довше там затримується.

По-друге, під час дощів краплі води затримуються на величезній площі листя дерев і потім випаровуються, роблячи повітря більш вологим.

Та й самі дерева не відстають, постійно випаровуючи воду через поверхню листя.

3

Ліси протидіють ерозіям і зсувам ґрунту

Ерозія ґрунту – це коли під дією води та вітру порушується його структура. В першу чергу це стосується верхнього шару, багатого на поживні речовини. Про зсуви ґрунту, мабуть, навіть пояснювати не треба.

Чому це погано? Підрахунки свідчать, що за останні 150 років ми втратили половину родючих земель планети. Вітер або вода виносять важливі для росту рослин речовини разом з верхнім шаром ґрунту – звісно, сільське господарство несе збитки. На додачу до цього цей ґрунту ще й потрапляє в річки, замулюючи та отруюючи їх.

Тільки ми відволіклись від лісу, як от він вже тут – міцно утримує своїм корінням ґрунт на місці, вбирає в себе воду, що може його вимивати, а на схилах ще й запобігає зсувам.

Ліси настільки круті, що можуть стримувати навіть пустелі – Сахару, наприклад, чи її менших родичів – українські Олешківські піски. Проект з висадки дерев навколо Сахари так і називається – Великою Зеленою Стіною.

4

Ліси ведуть запеклу боротьбу зі шкідниками

Якщо перші три пункти ви і могли знати, то тут точно не вгадаєте. Яким ще чином ліси допомагають підвищити урожайність сільськогосподарських культур?

Всі бачили лісосмуги навколо полів – вони важливі для захисту культур від снігу, вітру тощо. Але є в них і ще одна важлива роль: лісосмуги, а тим паче ліси, є оселею для безлічі тварин – природних ворогів шкідників польових культур.

Хто це такі? Сонечка (ці милі комашки насправді – ненажерливі хижаки), безліч їздців, усілякі клопи, кліщі та інші – левова частка їх прекрасно почуває себе в лісі й періодично навідується звідти поласувати шкідниками на полях.

Наявність лісів або хоча б лісосмуг навколо полів дозволяє значно зекономити на боротьбі зі шкідником і покращити врожаї.

5

Ліси охолоджують міста

Хто не страждав влітку від спеки в місті, той, мабуть, ніколи там не був.

Свій вклад у спеку вносить ефект, що має назву ефекту "міського теплового острова". Його суть в тому, що в містах температура часто може бути на кілька градусів вище, що зумовлено поглинанням тепла міськими спорудами, а відповідно і його подальшим вивільненням.

Ось тут і настає час розкрити загадку зв’язку між лісами і кондиціонерами. Нещодавнє дослідження великих міст України показало, що найбільш прохолодні райони розташовані якнайближче до зелених насаджень. Відповідно, найнижчою температура була в районах, безпосередньо прилеглих до лісів, парків, скверів.

Так відбувається завдяки процесам випаровування деревами вологи, а також, порівняно з будівлями чи асфальтом, меншій їх здатності нагріватися.

Лісовий затінок – не така вже й погана альтернатива кондиціонеру, особливо за відсутності останнього.

6

Ліси очищують повітря і допомагають у боротьбі зі збудниками хвороб

Про забруднення атмосферного повітря не говорить зараз тільки лінивий. Атмосферу забруднюють діоксид сірки, фториди, озон, оксиди азоту та купа інших речовин.

Ясно, що проблему треба вирішувати, зменшуючи кількість джерел забруднення, однак що ж робити з тими, що є?

Здається, тут треба віддати шану мовчазному герою, що десятками і сотнями років героїчно веде боротьбу із забрудненням повітря – несподівано, лісу.

Дерева дійсно здатні поглинати гази-забруднювачі, а також на них добре осідають тверді часточки пилу чи інших забруднювачів, які потім змиваються дощами. Щоправда, така боротьба не завжди минається лісу безслідно, адже часто саме атмосферне забруднення є причиною загибелі лісів.

І це не все: ліси ще й допомагають у боротьбі зі збудниками хвороб. Дерева, як і інші рослини, у зовсім невеликих кількостях виділяють леткі речовини, що мають назву фітонцидів. Звісно, роблять вони це для потреб власного імунітету, але чому б і людині цим не скористатись.

Фітонциди сосни згубні для збудника туберкульозу, а ялиці – для збудника коклюшу. Інші дерева також не відстають. Майте це на увазі, адже недарма туберкульозні санаторії часто розміщені саме в соснових лісах.

Це точно не всі екосистемні послуги, що надають ліси, але чи не досить цього для констатування того факту, що ліси – це круто?

Допомагайте лісам – і вони відплатять сторицею.

Єгор Гриник, спеціально для УП.Життя

Всі світлини від Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні