Андрухович виступає за відокремлення Криму і Донбасу

— 23 липня 2010, 18:35

"Якщо ще колись трапиться таке диво, що в Україні знову переможуть, умовно кажучи, "помаранчеві", то потрібно буде дати можливість Криму і Донбасу відокремитися. Зараз вони цього не зроблять, тому що сьогодні їхні люди сидять при владі в Києві", - сказав письменник в інтерв'ю УНІАН.

Письменник пояснив, що вважає ці регіони "політично іншою нацією". "Я вже зараз етнічних моментів не торкаюсь, тільки політичних. Отож - політично це частина російської нації", - вважає Андрухович.

"Я не хочу сказати, що всі поголовно там такі, але тій українській меншості, що там є, простіше запропонувати еміграцію сюди, тому що вони і так там загнані в кут, постійно переслідувані, не можуть реалізувати жодного проекту", - пояснює письменник.

"Там апріорі агресивно заблоковано будь-який український рух. Він заблокований не в результаті якихось репресій, а тому що дійсно цього не хоче тамтешнє населення. Воно чуже Україні. Україна йому далека і нецікава, щонайменше, байдужна", - вважає Андрухович.

За його словами, усі спроби Києва побороти це несприйняття провалилися, особливо через політику президента Віктора Ющенка.

У той же час він вважає Ющенка "найкомпроміснішою фігурою в історії", якому просто не дали працювати, перетворивши його на "фашиста і нацика".

"Думаю, ми постійно тішимо себе якоюсь ілюзією територіальної цілісності, якою так і немає", - зауважує письменник.

"Я б не відмовлявся від такого проекту і не робив би взагалі цю прокляту цілісність якоюсь догмою. Навіщо впиратися в те, що в дійсності знищує нас і губить?", - запитує він.

Разом з тим, Андрухович зауважив, що не вірить у повернення "помаранчевих" до влади, а значить і у відокремлення Криму і Донбасу.

Реклама:

Головне сьогодні