"Сірі" мобільні відключать не скоро

— 27 грудня 2010, 11:13

"Сірим" (контрабандним) мобільним телефонам зв'язківці обіцяють влаштувати "страту" в другій половині 2011 року. До цього відключення нелегалів, починаючи з лютого 2009 року, вже неодноразово переносилося з різних причин (неготовність операторів, правові питання).

Як розповів заступник директора Українського центру радіочастот Володимир Кириченко, днями вже почалося тестування устаткування (раніше його планували закінчити до середини грудня), призначеного для визначення, чи є телефон у базі IMEI-кодів та відключення нелегальних апаратів.

Перевірки триватимуть допоки все не піде "гладко" - не виключено, що на це піде кілька тижнів.

"Думаю, що перші відключення відбудуться вже в першій половині наступного року", - розповів Кириченко.

[L]

"За результатами тестування Нацкомісія з питань регулювання зв'язку прийме рішення щодо експлуатації апаратів і даті розсилання SMS-попереджень про сумнівне походження телефону (відключити телефон можуть через 90 днів після одержання абонентом попередження)", - додав він.

Втім, відключення нелегалів знову може затягнутися на довгі місяці, оскільки оператори заявляють, що зможуть відключати "сірі" телефони лише за рішенням суду, а не за постановою інших структур.

"Наші системи і фахівці проходять підготовку з відключення таких терміналів, але за законом ми не маємо права цього робити. Зараз система поки що в неробочому стані", - пояснила представник одного з операторів Жанна Ревнова.

Голова НКРЗ Володимир Олійник заявив, що відключення працюючих "сірих" апаратів зараз не пріоритет. Головне - не допустити підключення до роботи нових нелегалів шляхом автоматичного відключення таких апаратів.

"А що стосується відключення вже працюючих, то для цього потрібні зміни в закон "Про телекомунікації". На мій погляд, вони можуть бути прийняті не раніше другого півріччя 2011", - пояснив Олійник.

Поки чиновники вирішують долю сумнівних мобільних, колізією скористалися шахраї: під виглядом перевірок IMEI-кодів вони відбирають у перехожих телефони, заявляючи, що апарат може знаходитися в "чорному списку", тобто крадений. Насправді всеукраїнський "чорний список" ще не сформований.

За матеріалами "Сегодня"

Реклама:

Головне сьогодні