Суд заборонив Google створювати онлайн-бібліотеку

— 23 березня 2011, 16:38

Гігант глобальної мережі вже сканував 15 мільйонів книг і відкрив користувачам доступ до них за допомогою своєї платформи книгу. При цьому Google поза судом врегулював 6-рчну тяжбу, ініціатори якої колективно звинувачували компанію в порушенні авторських прав.

Тепер же нью-йоркський окружний суддя Денні Чін постановив, що ця домовленість "просто зайшла надто далеко", тобто дала фірмі Google несправедливі переваги в конкурентній боротьбі.

Угода між двома організаціями - Гільдією авторів та Асоціацією американських видавців - припускає, що Google буде продовжувати роботу з оцифрування книг і продажу доступу до них в інтернеті. За це він буде платити власникам авторських прав сканованих книг гонорари на загальну суму в 125 мільйонів доларів на рік.

Однак тепер стурбованість за збереження авторських прав взяла гору: власники прав на більшість книг, оцифрованих Google, не можуть бути встановлені, а це значить, що вони не зможуть отримувати свою частку цих виплат, пише ВВС.

Паралельно домовленість між Google та асоціаціями письменників і видавців стала предметом розслідування, яке проводить міністерство юстиції США, - на предмет її відповідності законодавству, що стосується конкуренції та дотримання авторських прав.

"Ясно, що ми розчаровані. Але ми розглянемо рішення суду і розцінив наші можливості", - визнала після винесення вердикту представниця Google Хіларі Вейр.

"Як і багато інших, ми віримо в те, що ця угода може надати доступ до мільйонів книг, які сьогодні так складно знайти в Сполучених Штатах. Незалежно від результату ми продовжимо працювати над тим, щоб більше і більше існуючих в світі книг можна було знайти в мережі за допомогою Google Books і Google eBooks", - додала вона.

Реклама:

Головне сьогодні