Знайдено нові докази теплокровності динозаврів

— 24 червня 2011, 13:33

Вчені представили нові докази того, що динозаври були теплокровними або дещо холоднокровними.

Про це йдеться у роботі дослідників, опублікованому в журналі Science, яку цитує Lenta.ru.

Довгий час динозаври вважалися холоднокровними істотами, тобто істотами, температура тіла яких залежить від температури навколишнього середовища (зараз замість терміна "холоднокровний" частіше використовують слово "пойкілотермний"). Проте останнім часом все більше фахівців вважають, що стародавні ящури були гомойотермними - тобто вони могли підтримувати температуру тіла незалежно від коливань температури навколишнього середовища.

Автори нової роботи вирішили висвітлити це питання, використовуючи метод аналізу, який частіше використовується для вивчення клімату минулого. Суть методу полягає у визначенні співвідношення тих чи інших ізотопів в досліджуваних зразках - залежно від того, за якої температурі формувався зразок, цей параметр набуває різних значень. Ізотопами називають атоми одного і того ж елемента, що містять різну кількість нейтронів.

Учені працювали з 11 скам'янілими зубами, що належать динозаврам з роду Brachiosaurus і Camarasaurus, знайденим в Оклахомі. Ці ящури були великими травоїдними істотами (брахіозаври важили близько 50 тонн, а камаразавр - близько 30 тонн) з довгими шиями і хвостами, які пересувалися на чотирьох ногах. Фахівці аналізували вміст в емалі CO2, що складається з рідкісних ізотопів вуглецю-13 і кисню-18 - таке поєднання частіше утворюється при високих температурах.

Дослідники не виключають, що динозаври не були гомойотермними в тому сенсі, в якому цей термін використовується стосовно до ссавців. Чим більше тварина, тим складніше йому позбуватися надлишкового тепла.

У деяких попередніх дослідженнях було показано, що, якби великі динозаври були гомойотермними, то температура їхнього тіла сягала б 40-45 градусів Цельсія, що занадто багато для більшості живих систем. Вчені не виключають, що у стародавніх ящурів могла бути якась система охолодження. Наприклад, надлишок тепла міг йти через довгу шию або хвіст.

Реклама:

Головне сьогодні