Тест

Українці створили рукавиці, які перекладають жести на слова, – і виграли конкурс

Донецька команда quadSquad посіла перше місце в номінації "Розробка програмного забезпечення" на конкурсі студентських технологічних проектів Imagine Cup, який організує Microsoft.

Про це повідомляється в прес-релізі компанії

Учасники української команди представили на конкурсі рукавиці, які перетворюють мову жестів на "звичайну" мову. Вона відтворюється через динамік. Розробка за назвою Enable Talk покликана полегшити взаємодію з людьми, які мають порушення мовлення.

Фото ITC.ua - з виставки у Виставковому центрі

Українці отримають від Microsoft грошовий приз у розмірі 25 тисяч доларів США за перемогу в номінації Software Design.

Друге місце в цій номінації дісталося японській команді Coccolo, яка розробила систему взаємозалежних ламп для збереження електрики.

Третє місце здобула wi-GO із Португалії, яка представила керований сенсором Kinect магазинний візок для людей із обмеженими можливостями.

Переможці також визначалися в номінації "Розробка ігор" (Game Design). Вона складається з двох підкатегорій - "Ігри для Windows і Xbox" і "Ігри для телефону". У першій підкатегорії лідерами стали тайці, а в іншій - американці.

Конкурс Imagine Cup пройшов в австралійському Сіднеї. У цілому в ньому взяли участь понад 350 студентів зі 75 країн.

Призовий фонд конкурсу склав 175 тисяч доларів. Усім, хто дійшли до фіналу Microsoft також пообіцяла подарувати в жовтні комп’ютери на Windows 8, уточнює TechCrunch.

У 2012 році конкурс Imagine Cup проводився вдесяте. У 2013 році він відбудеться в Санкт-Петербурзі, повідомляє Lenta.ru.

Сайт ITC.ua представляє склад донецької команди-переможця цього року quadSquad: Антон Пастерніков – розробник апаратної й програмної частини, Максим Осика – речник команди, Антон Степанов – капітан команди, Валерій Ясаков – дизайнер інтерфейсів.

Команда quadSquad: Антон Пастерніков, Максим Осика, Антон Степанов, Валерій Ясаков

На розробку проекту Enable Talk ці хлопці витратили майже 6 місяців.

За їхніми словами, найбільша складність полягала у створенні дієвого прототипу. Для створення рукавичок, які могли б розпізнавати мову жестів, знадобилося використати декілька сенсорів, включаючи гнучкі, розташовані у фалангах рукавиць.

Врешті-решт, Антон Степанов сам виготовив системну плату, на це в нього пішла основна частина часу. Більшу частину роботи з апаратної частини Enable Talk він виконував ночами на кухні – тож quadSquad можна назвати "кухонною компанією" (за аналогією з англійським "гаражна компанія", що позначає компанію, яка лише почала бізнес і навіть не має офісу).

У підсумку, рукавиці отримали акселерометр, гіроскоп і компас для визначення свого положення в просторі, а також гнучкі сенсори, які відслідковують згинання пальців.

Усе це, разом із програмним забезпеченням для комп'ютера й смартфона, дозволяє Enable Talk переводити мову жестів на голосові повідомлення.

На даний момент, щоправда, quadSquad реалізували підтримку лише платформи Windows Mobile, тому що у Windows Phone 7 банально немає API для Bluetooth. Але хлопці сподівався, що в Windows Phone 8 він буде доданий.

У виставковому центрі, де проходить Imagine Cup, серед студентів із усього світу, співробітників Microsoft і суддів звучать вигуки: "Ви бачили проект українців? Вони створили рукавички, які переводять жести німих у голос. Це вражає!".

У цілому ж про свій проект його автори розповідають краще за інших. Максим Осик:

Антон Степанов:

Фото з сайту Microsoft та ITC.ua