Тест

Передсмертні відчуття з'являються, коли душа залишає тіло та прямує у Всесвіт

Таку квазі-релігійну теорію висунули почесний професор у відділенні анестезіології і психології і директор центру досліджень з Університету Арізони Стюарт Хамерофф і британський фізик Роджер Пенроуз, пише The Daily Mail.

На думку вчених, сутність нашої душі знаходиться всередині структур, так званих мікротрубул, які є частиною головного мозку. Вони також стверджують, що наш досвід свідомості є результатом квантової гравітації ефектів у цих мікротруболах.

Таким чином, виходить, що наша душа - це більше ніж просто взаємодія нейронів у головному мозку. Вчені допускають, що душа, насправді, побудована з самої тканини Всесвіту і, можливо, існує з незапам'ятних часів.

Концепція даної теорії схожа із буддистським та індуїстським уявленням про те, що свідомість є невід'ємною частиною всесвіту.

Виходячи з усього цього, Стюарт Хамерофф вважає, що під час передсмертних відчуттів, мікротубули втрачають свій квантовий стан, однак інформація у них не руйнується, а просто залишає тіло і прямує у космос.

"Якщо пацієнта "витягають з того світу", інформація повертається до мікротубул і він потім зможе сказати, що пережив клінічну смерть", - каже професор.

"Якщо ж пацієнта не врятували і він помирає, то, цілком можливо, що ця квантова інформація може існувати поза тілом, невідомо впродовж якого часу, так само як і душа", - зазначає вчений.

Проте ця теорія піддавалася серйозній критиці і вважається суперечливою в науковому співтоваристві.

Тим не менш, Хамерофф вважає, що дослідники вже починають оцінювати її, оскільки квантові ефекти, як було нещодавно доведено, стоять за багатьма біологічними процесами, такими як нюх, навігація птахів і фотосинтез.