У Росії пропонують штрафувати користувачів файлообмінників - ЗМІ

— 29 травня 2013, 10:50

Про це у середу пишуть РИА Новости з посиланням на російські ЗМІ.

Крім того, російський Мінкультури пропонує ввести реєстр інтелектуальної власності. За даними газети Известия, до реєстру будуть вноситися ім'я автора чи іншого правовласника, його контактні дані, відомості про об'єкт авторського права чи суміжних прав.

Внесення інформації стане добровільним, відсутні в реєстрі твори також будуть захищатися законом.

Як уточнює газета "Комерсант", згідно з проектом закону, правовласник повинен буде направити оператору заяву із зазначенням IP-адреси користувача файлообмінної мережі, що порушує авторські або суміжні права.

Оператор після цього зобов'язаний протягом доби перенаправити заяву самому користувачеві та повідомити його про необхідність видалити інформацію, або заблокувати доступ до неї.

Якщо користувач цього не зробить, йому загрожує адміністративна відповідальність: 5 тисяч рублів для громадян ($158), 50 тисяч рублів для посадових осіб ($1580) та підприємців та 1 мільйон рублів (близько $31,7 тис) для юридичних осіб.

Якщо користувач не вживатиме заходів протягом доби, у оператора зв'язку є 12 годин, щоб самостійно видалити інформацію або блокувати доступ до неї.

Власників сайтів, у свою чергу, пропонується зобов'язати самостійно відслідковувати легальність розміщеного контенту. Для цього їм доведеться звірятися з держреєстром.

Як повідомила "Коммерсну" директор нормативно-правового департаменту Мінкультури Наталія Ромашова, остаточна редакція законопроекту з урахуванням зауважень буде розглянута 3 червня на погоджувальній комісії за участю представників Мінекономіки, Міністерства освіти та науки і робочої групи.

Після чого проект віддадуть на узгодження в Мін'юст і внесуть на розгляд в уряд.

Реклама:

Головне сьогодні