У США викрили наймасштабнішу систему відмивання грошей, яку заснував вихідець з України

— 29 травня 2013, 13:05

Засновником компанії є вихідець з України, колишній киянин, Артур Будовський, пише Бі-Бі-Сі.

Liberty Reserve давав можливість торговцям наркотиками, дитячим порно та іншим злочинцям швидко отримувати готівку по всьому світові, пише Washington Post.

Мережа, створена коста-ріканською компанією Liberty Reserve, відмила як мінімум 6 мільярдів доларів для більш як мільйона клієнтів.

Засновника компанії звинуватили у створенні однієї з найбільших міжнародних системи по відмиванню грошей в історії. Прокурор Манхеттена Пріт Бхарара заявив, що компанія здійснила близько 55 мільйонів трансакцій, додає USA Today.

У Liberty Reserve будь-хто у світі міг відкрити рахунок без ідентифікування людини, а відтак покласти гроші на депозит чи перерахувати їх на інший рахунок.

Клієнти Liberty Reserve відкривали на сайті компанії електронну валюту, відому як LR. Попри те, що на сайті потрібно було вказувати інформацію про людину, підтверджувати її достовірність не треба було. На відміну від банків, компанія не вимагала ніяких документів.

Відтак, на Liberty Reserve були користувачі "Акаунт хакера", "Російські хакери".

Компанія стягувала плату у розмірі 1% за свої послуги. Сплативши $2,99 Liberty Reserve, можна було перерахувати гроші будь-якому клієнтові у світі. Заплативши ще додаткові 75 центрів (так звана "плата за приватність") користувач міг приховати номер свого аккаунту під час трансакції.

Відтак відстежити її ставало неможливо, пояснили прокурори, яких цитує USA Today.

Артура Будовського заарештували в Іспанії, співзасновника Liberty Reserve Володимира Каца заарештували у Брукліні.

Крім Будовського і Каца, це 46-річний громадянин Коста-Ріки Аззеддін Амін, який "керував фінансовими рахунками Liberty", 30-річний Марк Мармілєв і 27-річний Максим Чухарєв, які "розробляли і обслуговували технологічну інфраструктуру Liberty", додає Бі-Бі-Сі.

42-річний Ахмед Ясін Абдельгані і 28-річний Аллан Естебан Ідальго Хіменес, які поки що переховуються, є громадянами Коста-Ріки.

Усім їм теоретично загрожує до 20 років в'язниці за змову з метою відмивання грошей і до п'яти років за переказ грошей без належної ліцензії.

Зараз робота Liberty Reserve заблокована, рахунки компанії арештовані.

Реклама:

Головне сьогодні