В української влади з’явилися претензії до Google

— 30 вересня 2013, 17:23

Про це заявив заступник голови Держслужби із захисту персональних даних Володимир Козак на відкритому засіданні колегії служби, повідомляють Українські новини.

Він зазначив, що зауваження Держслужби полягають у тому, що Google Україна надає рекламні послуги, і компанії, що створюють рекламні записи на інших сайтах, при цьому не повідомляють користувачів, як того вимагає український закон, про їхнє право звернутися до вповноваженого органу зі скаргою й про право подати в суд за розголошення конфіденційної інформації.

"Припис спрямовано в українську компанію Google, строк його виконання ще не минув. Google продовжує вивчати це питання. На сьогодні нам невідомо, що Google заперечує наш припис в суді, тобто його не оскаржено, він вивчається Google, ну й, властиво, строк минає 17 жовтня", - пояснив Козак.

Водночас співробітники Держслужби наголошують, що цей припис не стосується властиво незаконного збору, передачі, використання або поширення компанією персональних даних.

Цей припис стосується лише відповідальності за невиконання законних вимог у сфері захисту персональних даних і містить рекомендації про пробіли, які необхідно усунути при обробці інформації про інтернет-користувачів, що використовується для надання рекламних послуг.

При цьому в Держслужбі пояснили, що через те, що представництво компанії Google Україна перебуває в Каліфорнії (США), і питання захисту персональних даних між Україною й США не регулюються міждержавними договорами, українське відомство не може впливати на дії американської компанії.

У зв'язку з такою ситуацією Держслужбою розробляються рекомендації для суб'єктів персональних даних при спілкуванні з компаніями, чия діяльність не наведена у відповідність із чинним законодавством України.

Крім того, у Держслужбі повідомили, що послу США в Україні Джеффрі Пайєтту було спрямовано офіційний лист від відомства із проханням прокоментувати позицію компанії Google і її подальші дії відносно отриманого припису.

Оскільки відповіді на цей лист досі не було, Держслужба з захисту персональних даних планує відправити послу повторний запит найближчим часом.

Як відомо, наприкінці липня Держслужба з захисту персональних даних направила в Google припис із проханням усунути пробіли, які стосуються порушення прав громадян при обробці їхніх персональних даних, що використовуються у рекламних цілях.

У разі, якщо припис не був б прийнятий компанією до уваги, або оскаржено в суді, Держслужба мала намір завести адміністративну справу й оштрафувати компанію на суму близько 8,5 тис. гривень.

Реклама:

Головне сьогодні