До відкриття, за яке дали Нобелівську премію з фізики, причетні українці - Держінформнауки

— 8 жовтня 2013, 17:29

Про це каже голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, якого цитує прес-служба Кабміну.

"Надзвичайно важливо, що ключовий елемент системи - спеціальний детектор - був успішно розроблений і створений завдяки відкриттю вченими вітчизняного Інституту монокристалів унікального сцинтилятора (PWO), що дозволив реєструвати високоенергетичні частинки і, власне, бозон Хіггса", прокоментував Семиноженко.

"За 17 років від відкриття, до практичної реалізації проекту сотні українських вчених брав участь у розробці. І сьогодні в команді ядерників, яка нещодавно завдяки адронному коллайдеру відкрила бозон Хіггса, працюють 46 вітчизняних науковців", - сказав голова Дерфінформнауки.

За його словами, присудження Нобелівської премії за цей винахід – це визнання досягнень і вітчизняної науки.

Як відомо, у вівторок було оголошено про присудження Нобелівської премії з фізики Франсуа Англєру та Пітеру Хіггсу.

Саме 84-річний британський вчений Пітер Хіггс у статті 1964 року передбачив появу частинки, названої пізніше його ім'ям - бозона Хіггса.

Вчені всього світу півстоліття намагалися доказати існування бозона Хіггса. І лише 4 липня 2012 року співробітники Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН) за допомогою експериментів на Великому адронному колайдері (ВАК) виявили бозон, схожий на частинку Бога.

А у березні поточного року в CERN після аналізу отриманих на Великому адронному колайдері даних дійшли висновку, що відкрита ними в минулому році частка дійсно є бозоном Хіггса.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні