Тест

З серпня ФСБ матиме доступ до паролів і логінів користувачів

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на учасників робочої групи при Мінкомзв’язку РФ.

Як зазначає видання, з 1 серпня, в Росії почне діяти так званий антитерористичний пакет поправок в законодавство.

Нові норми зобов'язують інтернет-компанії протягом півроку зберігати дані про своїх користувачів і на першу вимогу передавати їх уповноваженим органам, які ведуть оперативно-розшукову діяльність.

Яку саме інформацію хоче отримувати держава від інтернет-компаній, вперше розписано в регламенті ФСБ, на який посилаються "Ведомости".

З документу випливає, що правоохоронним органам потрібна практично вся інформація про дії користувача в мережі.

Це ідентифікатор користувача (логін), всі адреси електронної пошти (як основної, так і тієї, що використовується для переадресації), список всіх його контактів, категорії контактів (друзі, передплатники), кількість і обсяг отриманих та переданих користувачем повідомлень, всі зміни в акаунті і спроби його видалення.

Ділитися зі спецслужбами треба буде і даними про те, коли і які саме сторінки соцмереж, інтернет-форумів, блогхостингу відвідують користувачі.

Державу цікавлять навіть назви пристроїв, з яких виходить в інтернет користувач, і які програми і DNS-сервери при цьому використовує.

Спецслужби Росії вирішили, що також їм необхідний доступ до даних про платні послуги, які користувачі купують в інтернет-компаній, включаючи суму і назву платіжної системи. На продаж товарів через інтернет ця норма не поширюється.

Але компанії не зобов'язані зберігати і ділитися змістом листування, постів, коментарів та інших повідомлень користувача.

На думку представників видання, в першу чергу під нові норми потраплять такі соцмережі як Facebook, Twitter і "ВКонтакте", блогохостинги та форуми. Під нові норми не підпадають освітні, наукові ресурси, сайти про культуру і т.п.