Тест

Астрономи: темна матерія взаємодіє не лише з гравітацією

Вважається, що так звана темна матерія складає 85% від матерії Всесвіту, проте безпосередньо її побачити досі не вдавалося за допомогою жодного наукового приладу. Висновок про її існування дозволяли зробити ефекти гравітації.

Проте астрономам нарешті вдалося поcпостерігати, як темна матерія "вповільнюється" внаслідок взаємодії з іншою темною матерією. Це дає привід зробити припущення щодо дії іншої, не гравітаційної сили.

Про це пише The Independent.

"Ми звикли думати, що темна матерія просто сидить собі та займається своїми справами. Але якщо вона пригальмовує під час зіткнення, це може бути першим динамічним доказом того, що темна матерія помічає світ, що її оточує", - каже представник Даремського університету Річард Мессі.

"Темна матерія може все ж таки виявитися не зовсім "темною", - додає він.

Команда астрономів за допомогою телескопу "Хаббл" зробила знімки зіткнення чотирьох віддалених галактик. Учені помітили, що темна матерія від'єдналася від видимої маси зірок, немовби під дією якоїсь іншої сили, ніж гравітація, а може, внаслідок взаємодії сама з собою.

"Наші спостереження вказують на те, що темна матерія може бути здатна взаємодіяти з більшою кількістю сил, ніж лише гравітація. Паралельний Всесвіт навколо нас тепер став значно цікавішим. У темному секторі можуть відбуватися різноманітні, потенційно складні процеси", - зазначає профессор Університету Міннесоти Лілія Вільямс.

Учені підрахували, що згусток темної матерії, пов'язаний із зіткненням читирьох галактик, знаходиться на відстані близько 5 тисяч світлових років від Землі. Цю відстань аппарат на кшталт Nasa Voyager міг би подолати за 90 мільйонів років.

Як підкреслює Мессі, за космічними масштабами, це дуже недалеко.