Міносвіти розбереться з плагіатом у дисертації Кириленко у лютому

— 2 лютого 2016, 12:58

Про це "Українській правді. Життя" повідомили у міністерстві, коментуючи ситуацію, що виникла у зв’язку з присудженням наукового ступеня доктора педагогічних наук Катерині Кириленко.

Уточнюється, що міністерство проситиме спеціалізовану вчену раду розглянути на наступному своєму засіданні ситуацію з дисертацією Кириленко.

Як відомо, доктор філософських наук, професор, завідувачка кафедрою культурології Київського національного університету культури і мистецтв Пархоменко Т.С. виявила у дисертації Кириленко факти текстових запозичень без посилання на джерело.

У міністерстві зазначають, що рішення спеціалізованої вченої ради Національного університету біоресурсів і природокористування України про присудження наукового ступеня К.Кириленко було розглянуто на засіданні атестаційної колегії МОН 15 грудня 2015 року і затверджено наказом МОН №1292.

Уточнюється, що вже після затвердження рішення про присудження Кириленко наукового ступеня доктора педагогічних наук до міністерства надійшло звернення народного депутата Ірини Подоляк стосовно ситуації із можливим плагіатом.

МОЗ також повідомляє, що при попередньому розгляді дисертації у спеціалізованій вчені раді були виконані наступні процедури, а саме:

– повідомлення про захист дисертації Кириленко К. М. опубліковано у спеціальному випуску газети "Освіта України", № 8 (32), серпень 2015, С. 15;

– примірник дисертації, автореферату дисертації та відгуки офіційних опонентів розміщені онлайн, що дозволило усім бажаючим ознайомитися з науковим доробком Кириленко К. М.;

– офіційними опонентами виступили доктори педагогічних наук Бутенко В. Г., Костриця Н. М. та Радул В. В., які надали відгуки із зауваженнями;

– захист дисертації Кириленко К.М., який відбувся 15 жовтня 2015 року, мав відкритий характер;

– атестаційна справа Кириленко К.М. зареєстрована у Міністерстві освіти і науки 6 листопада 2015 року.

"За весь цей період – від повідомлення про захист дисертації у газеті до засідання атестаційної колегії МОН – звернень чи скарг щодо дисертації Кириленко К.М. до МОН не надходило", - уточнили у міністерстві.

При цьому вони додали, що "Міністерство освіти і науки не може і не має права перевіряти на плагіат всі дисертаційні роботи, які надходять до атестаційної колегії МОН, якщо немає письмової скарги".

[L]Відповідно до пункту 41 Порядку присудження наукових ступенів, затвердженого постановою КМУ від 24 липня 2013 р. № 567, МОН може позбавити цих ступенів осіб, яким присуджено наукові ступені, на підставі рішення спеціалізованої вченої ради, де проводився захист.

"Зважаючи на ситуацію, Міністерство освіти і науки направить для розгляду звернення Пархоменко Т. С. та текст дисертації Кириленко К.М. до спеціалізованої вченої ради тієї інституції, яку визначить атестаційна колегія МОН на своєму наступному засіданні у лютому 2016 року", - запевнили у міністерстві.

Як раніше писала "Українська правда. Життя", докторська робота Катерини Кириленко "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі" містить плагіат.

Як зазначила у авторській колонці професорка і доктор філософських наук Тетяна Пархоменко, "близько третини із 396 сторінок не мають посилань на використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими".

Так само без посилань на авторів Катерина Кириленко використала тексти інших науковців для написання підручника "Культура і наука".

У відповідь на наведені у тексті Тетяни Пархоменко факти, Катерина Кириленко заявила, що її робота не містить плагіату ані в юридичному, ані в моральному вимірах.

І заявила, що стаття є "частиною брудної політичної кампанії, яка понад рік ведеться проти мого чоловіка – В’ячеслава Кириленка".

Ініціативною групою українських науковців було прийняте рішення сформулювати англомовну петицію до найвищих українських високопосадовців, де також вказані інші факти порушень в докторській дисертації пані Кириленко, а також процеси, які ведуть до руйнації науки в Україні.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні