Довгоочікувані підручники для 4 та 7 класів докупить місцева влада

— 21 квітня 2016, 12:03

Прес-служба Міністерства освіти і науки повідомляє, що раніше місцеві органи влади не могли закупити свою частину підручників, хоч і отримали на те кошти, через неузгодженості в нормативних документах.

Нагадаємо, у 2015 році учням 4 і 7 класів не пощастило – їм встигли змінити програму навчання, але не встигли надрукувати для неї підручники.

[L]Тому сотні тисяч школярів по всій Україні ходили до школи без жодного підручника, який відповідав би тій програмі, за якою вони навчалися. У вересні минулого року підручники замовили. Частину з них мала закупити держава, частину – місцева влада.

Аби надрукувати понад 6 мільйонів примірників підручників, видавництва просять передплату на закупівлю паперу. А органи місцевого самоврядування за чинними нормативними документами не мають права здійснювати таку передоплату.

Якщо ж видавництва залучать для друку підручників кредитні кошти, – вартість підручника значно зросте.

20 квітня на засіданні уряду міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла, що МОН підготувала відповідні зміни до постанов Кабміну від 23 квітня 2014 року № 117 та від 14 січня 2015 року № 6, що дозволить органам місцевого самоврядування здійснювати попередню оплату цих послуг.

"Це дасть змогу врешті решт розв’язати цю гостру проблему і забезпечити дітей підручниками в повному обсязі", – доповіла вона.

Місцеві органи влади тепер зможуть закупити свою частину підручників

Зазначається, що уряд вже вніс відповідні зміни до постанов Кабміну, а також "ухвалив рішення, що дозволять своєчасно видати атестати і свідоцтва про середню освіту та провести ЗНО".

Як відомо, 24 березня Міністерство освіти видало наказ №319, яким відмінило існуючу систему підготовки та друку документів про базову (9 класів) та повну (11 класів) середню освіту.

Нова система не дозволяє вчасно підготувати документи про освіту.

Реклама:

Головне сьогодні