Випускники 9 та 11 класів не отримають вчасно документи про освіту

Такий невтішний висновок зустрічі педагогів, які відповідають у школах за підготовку документів про освіту, з представником компанії "Нові знання" (Харків), яка розробила програму-клієнт Державної інформаційної системи освіти (ДІСО).

Загалом зустріч на минулому тижні була знущанням над школою: представник компанії не відповів НА ЖОДНЕ суттєве запитання про те, як готуватися до видачі свідоцтв та атестатів.

Власне, сама ситуація незрозуміла: Міністерство освіти 24 березня видало наказ №319, яким відмінило існуючу систему підготовки та друку документів про базову (9 класів) та повну (11 класів) середню освіту.

Саме по собі це дивне рішення: чому про запуск нової системи, не перевіреної на реальних даних, оголошено саме зараз, а не на початку навчального року, щоб був час все перевірити та налаштувати?

Чому до її розробки не залучено практиків: вчителів, завучів, директорів шкіл?

Чому ця система вимагає від школи знов ВРУЧНУ вводити дані про навчальний заклад?

Куди поділася база, яка вже існує і на заповнення якої школи витратили багато сил та часу?

Чому не можна просто імпортувати дані, які вже занесені до загальнонаціональних баз даних?

Чому нова система підтримує лише 1 (одне) робоче місце у школі, коли потрібно, мінімум, 4-5?

Проблемних запитань було багато. Для деяких закладів поле назви закоротке: не можна повністю помістити. Класифікація закладів за ступенями освіти помилкова: наприклад, ліцей – це заклад ІІ-ІІІ ступенів, а програма чомусь його вважає закладом І-ІІІ ступенів, неможливо вказати кількість класів, посаду керівника "виконуючий обов'язки" тощо.

Окреме болюче питання, яке буквально збурило аудиторію своєю тупістю: неможливо використати вже напрацьовані бази даних закладів освіти: нам їх пропонують ЗНОВУ ВВОДИТИ ВРУЧНУ.

Далі було ще цікавіше: виявляється, компанія "нові знання" взялася за розробку софта для видачі документів про освіту лише у грудні 2015 – і жодним чином у реальній роботі у школах вона не перевірялася.

Сказати, що школи у шоці – не сказати нічого. Колеги-директора та завучі дезорієнтовані, система не працює як треба.

Тим більше, що зараз ми можемо внести тільки дані про навчальний заклад. А от програму, яка дозволить вносити дані власне про випускників (саме ці дані йдуть в документи про освіту) школи отримають лише у кінці квітня. Якщо вона така ж сира та недолуга, як та, що нам вже передали – це вже точно катастрофа.

[L]Треба негайно дати школам доступ до існуючої бази, негайно затверджувати форми документів про освіту (вони, до речі, до цього часу не затверджені), негайно створити кризову робочу групу з доопрацювання програмного забезпечення, куди мають ввійти досвідчені завучі та директори шкіл. І негайно зобов`язати розробника внести зміни до софта, щоб школи могли з ним нормально працювати.

Ще є трохи часу, щоб виправити ситуацію, знайти термінові рішення. Бо інакше – дійсно гаплик: діти не отримають вчасно свідоцтва та атестати – і це може завадити їм поступити цього року до вищих навчальних закладів.

І наостанок. От чую зараз від декого жалкування, що Квіт йде з посади міністра. Так от - я щиро цьому радий. Бо саме "завдячуючи" Квіту та його чиновникам, які не знають і не хочуть знати про живе шкільне життя, маємо таку халепу. Хай Квіт йде - і подалі від освіти.

Про вищу школу казати не буду, я там не працюю. А от до загальної освіти таких "реформаторів" потрібно не підпускати на гарматний постріл. Бо вони знов нам влаштують не тільки відсутність підручників, ретроградський законопроект "Про освіту", нищення системи роботи з обдарованими дітьми, але й отакі прощальні подаруночки. Коли всі українські школи буквально стають "на вуха", а рідненьке міністерство – ані пари з вуст: мабуть, вважають, що воно саме по собі якось "розсмокчеться".

Реклама:

Головне сьогодні