Тест

Кожен десятий українець хоче, щоб його дитина вчилася у Німеччині чи США

Такі дані показали результати соціологічного опитування компанії Research & Branding Group проведеного у травні 2016 року.

Ще 31% вважають, що гарна освіта в Україна має елемент везіння – його можна отримати, а можна і не отримати.

І тільки 13% українських громадян упевнені, що в Україні неможливо отримати гарну освіту.

[L]У порівнянні з результатами аналогічного дослідження, проведеного в 2010 році, число тих, хто високо оцінює якість української освіти, скоротилося на 7% і на стільки ж збільшилася кількість тих, хто розцінює можливість отримання хорошої освіти в Україні як "50 на 50".

Найбільше у високому рівні української освіти впевнені жителі Західної України (57%), а от серед мешканців східних областей таких найменше – 36%.

Велика частина українців хотіли б, щоб їх дитина отримала освіту в Україні (40%).

Кожен десятий житель країни хотів би, щоб його дитина вчилася в Німеччині (9%) і практично стільки ж – в США (8%). Чверть опитаних вважають, що дитина повинна сама вибирати, де їй вчитися (24%).

Кожен десятий житель країни хотів би, щоб його дитина вчилася в Німеччині чи США

Слід зазначити, що в порівнянні з 2010 р число тих, хто хотів би, щоб дитина вчилася в Україні, скоротилося на 12%, а число тих, хто схильний надати вибір місця навчання дитини, збільшилася на 9%.

Залежно від регіону проживання жителі південних і західних областей в більшій мірі налаштовані на вітчизняну освіту дітей, ніж жителі Центру і Сходу України (47-48% на Півдні і Заході проти 34-37% в Центрі і на Сході України).

Якщо говорити про те, яким повинен бути український ВНЗ, студентом якого жителі країни хотіли б бачити свою дитину, то думки розділилися: 17% віддають перевагу столичному ВУЗу, 19% – обласному, 18% – престижного і з традиціями. Ще близько третини опитаних (29%) згодні на будь-який, в якому буде можливість.

17% віддають перевагу столичному ВУЗу, 19% – обласному, 18% – престижного і з традиціями. Фото racorn/Depositphotos

У порівнянні з 2010 роком число бажаючих бачити дитину студентом столичного ВУЗу скоротилося на 7% і на стільки ж зросла кількість тих, хто не зміг відповісти на це питання.

Географічно найбільше на навчання дітей в столичних ВНЗ налаштовані жителі Центру України (28%). На навчання дітей в обласних ВНЗ більш орієнтовані жителі Заходу і Сходу країни (по 27%).

Престижного ВНЗ з багатими традиціями трохи частіше віддають перевагу жителі Центральної та Західної України (20-22% проти 13-15% на Півдні і Сході).

А серед жителів південного регіону найбільше тих, хто хотів би дати освіту дитині в будь-якому ВНЗ, в якому буде можливість (36%).

Тільки 13% українських громадян упевнені, що в Україні неможливо отримати гарну освіту

Дослідження проведено в період з 18 по 25 травня 2016 року серед жителів України (за винятком АР Крим, м Севастополь, непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей).

Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення України за регіоном проживання (область), статтю і віком.

Обсяг вибіркової сукупності склав 2001 респондента. Очікувана середня помилка вибірки складає ± 2,2%.