Тест

Університетам дозволять обирати найкращих студентів на бюджет

Цього року змінилася процедура визначення кількості бюджетних місць у ВНЗ, розповіла заступниця міністра освіти Інна Совсун під час прес-конференції 28 липня.

Тривалий час рішення приймала держава, розподіляючи "в ручному режимі", скільки місць який виш отримає.

У цьому році вперше кількість місць державного замовлення у більшості ВНЗ стала нефіксованою.

Вона коригуватиметься залежно від кількості поданих абітурієнтами заяв.

"Цього року рекордна кількість випускників має шанс вступити на бюджет, – розповіла заступниця міністра освіти.

[L]Більше місць держзамовлення підуть туди, де будуть найсильніші абітурієнти.

Чим кращі бали сертифікатів ЗНО у вступників, тим більше місць держзамовлення отримає університет.

А сильніші абітурієнти матимуть більше шансів бути зарахованими в омріяний виш, порівняно з попередніми роками".

Нововведення не стосується спеціальностей "медицина" і "педагогіка" через фіксовану кількість місць для потреб регіонів.

1 серпня о 12:00 оприлюднять списки студентів, зарахованих за держзамовленням.

Рейтинги рекомендованих до зарахування абітурієнти зможуть побачити на сайті vstup.info та в особистому кабінеті на сайті osvitavsim. Університети також оприлюднюватимуть списки.

З 1 по 5 серпня вступники повинні будуть принести оригінали своїх документів у виші, де вони отримали місце держзамовлення.

Якщо абітурієнт не подасть вчасно оригінали документів, бюджетне місце буде анульовано, а не переходитиме тому, хто не пройшов раніше.

Таким чином, після 1 серпня список зарахованих на бюджет не збільшиться, тому вступники, які не пройшли, можуть не чекаючи вибирати університет для навчання на контракті.

Якщо абітурієнт не побачив себе у списку рекомендованих на бюджет, писати заяву на контракт варто не раніше 1 серпня 2016 року.

1 серпня о 12:00 оприлюднять списки студентів, зарахованих за держзамовленням. Фото AndreyPopov/Depositphotos

"До МОН надходить багато звернень стосовно того, що приймальні комісії ВНЗ пропонують вступникам терміново, не очікуючи результатів конкурсу на держзамовлення, писати заяви  на навчання на контракті.

Немає жодних причин цього робити, конкурс на контракт проводитиметься пізніше, тому кожен встигне подати документи, якщо в абітурієнта взагалі виникне таке бажання", – зазначила Совсун.

Заяви на контракт можна буде подати до 12 серпня, тобто протягом 11 днів після оприлюднення списку рекомендованих до зарахування на бюджет.