Не лише про Свинку Пеппу. Які відео показати найменшим

З появою дітей проблема "15 хвилин на себе" у переважної більшості батьків актуалізується як ніколи раніше.

Спершу можна якось викручуватися в тихі години, але коли їх стає дедалі менше, є спокуса вирішити проблему мультиками.

Щоправда, аби правильно організувати таке дозвілля в контексті "відповідального батьківства", треба звільнити не одну годину свого часу. Бо мультфільм, як і будь-який контент, спершу треба обрати, а потім подивитися і пояснити. Навіть якщо це не перші мультфільми в житті вашої дитини.

[L]Мало хто з батьків не знає про "Свинку Пеппу", "Маленьке королівство Бена і Холлі" та "Корисні підказки", але не в усіх вистачає снаги нагуглити щось поза цим рядом.

Можливо, ця добірка наштовхне вас на ідеї для домашніх міні-кінопоказів. Деякі з цих відеосюжетів не є винятково для дитячих переглядів, відтак особливо потребують батьківських коментарів.

Але пам'ятайте: ВООЗ не рекомендує показувати мультфільми дітям до 3-х років, а молодшим дошкільникам (3-4 роки) радить дивитися мультфільми не більше 15 хв. на день, старшим – не більше 30 хвилин.

ВИВЧИТИ АБЕТКУ

Знайти мультики та відеоролики для вивчення абетки не складає проблем – АБВ- чи ABC-відео з пісеньками та віршиками можна знайти як серед комерційних продуктів, так і серед безкоштовних.

Проте явний лідер на українському ринку – це "Пісенька про абетку". Майже 9 мільйонів переглядів (і це тільки в одній мовній версії).

Зрозуміло, що ця пластилінова абетка – реклама додатку від HEY CLAY. Проте зроблена вона набагато якісніше за переважну більшість абеткових відео: в усіх контекстах естетично і динамічно.

Абетка буде вивчена, а пластиліновий моушн – прекрасна тема для обговорення і створення власного мультика разом з дитиною. Доступні різні мовні версії.

Англійську абетку можна вивчати зі StoryBots.

"The ABC Song" Classic Songs by StoryBots from StoryBots on Vimeo.

Взагалі зазирніть на їх канал, тут можна подивитися ролики на кожну букву окремо, а окрім того, знайти величезну кількість інших на найбільш популярні теми. StoryBots, до речі, це окрема навчальна програма для дітей 3-8 років.

На крайній випадок можна скористатися візуальо слабшим, але непогано озвученим асортиментом навчальних відео від LittleBabyBum.

Досвідчені маркетологи винесли на титул кожного ролика привабливу тривалість мультиків нон-стоп в один клік, проте варто дозувати їхню кількість самостійно.

За тим самим принципом можна вивчати кольори, цифри та дні тижня.

ЗНАЙОМИТИ З ТВАРИНАМИ Й КОМАХАМИ

Найкраще це робити з відеорядом, що призначений для дітей.

Звісно, можна увімкнути Discovery Animals чи Animal Planet, але в такому разі ніхто не гарантуватиме відсутність сцен природного відбору (зокрема), тому переважна більшість тематичних каналів про природу мають субпроекти з позначокю Kids.

Один з тих, які варто порадити – National Geographic Kids.

На цьому каналі представлені добірки для різного віку – є навіть окрема програма з юним діджеєм, який міксує і робить непогані сети із звуків тварин.

З цих відео можна показати, як літають пташки, або про тваринок і сніг, тут є все необхідне, навіть дрон.

SNOW from Dizifilms on Vimeo.

Окрема й дуже улюблена тема – це дружба тварин, її дуже багато як у світі, так і на YouTube – варто тільки обрати. Для прикладу – слон Баблз і собачка Белла.

Повертаючись до теми звуків (мови) тварин, з англомовних добірок варто зазирнути на той же канал StoryBots та обрати відповідний розділ Animal Songs.

Також можна показати пісню про те, як гарчать динозаври.

Justine Clarke - 'Dinosaur Roar' Songs to Make You Smile from MaricorMaricar on Vimeo.

Українською мовою можна знайти теж багато взірців, але це досить аматорські і непрофесійні спроби.

Проте вивчити, що каже собачка, а що – корівка, цілком можливо. А якщо дитина запитає, як говорить лисичка, ви знатимете, що відповісти.

Один з тих серіалів, які можна подивитися навіть по телевізору – французькі 6-хвилинні короткометражки з елементами 3D-графіки Minusculе.

Усі персонажі тут спілкуються невербально, тому жодних мовних бар’єрів. Причому це не робить персонажів нудними, серед комашок кожна є чітко виписаним персонажем: непосиди, халамидники, аристократи, нахаби та навіть трішки філософи.

"Номіновані на Оскар" мультфільми – взагалі окрема тема для переглядів. Але в контексті комашок і для тих, хто не хоче казок тільки з ванільним завершенням – ось цей буде вкрай цікавим.

ЗАДОВОЛЬНИТИ ЦІКАВІСТЬ ДО ПОТЯГІВ І ТРАКТОРІВ

Повірте, ця тема аж ніяк не "хлопчача". Вона користується популярністю серед дітей обох статей.

The Little Grey Fergie – серіал про маленького тракторця Фергі і його друзів за мотивами однойменної норвезької книжки.

До речі, The Little Grey Fergie – дуже популярна післявоєнна аргомодель тракторів.

Як альтернатива є серіал про Трактора Тома.

І не забуваймо про трохи старшого Томаса – британський дитячий мультиплікаційний ляльковий серіал про потяги.

ПОЯСНИТИ ПРИРОДНІ ЯВИЩА

Можливо, пояснювати фізичні чи хімічні явища у науково-популярному ключі у найперших мультфільмах, не варто. А от спостерігати за явищами природи можна до безкінечності.

Головне – увімкнути HD і захоплюватися разом з дитиною, ваші емоції дуже важливі.

Цікаво, наприклад, продемонструвати, як проростає зерня.

Можна також вдатися і до казковості.

Це кому як до смаку.

Загалом природні явища настільки різноманітні, що обмежуватися найпростішим швидко набридне. Тому спостерігайте разом, як прокидається вулкан Ейяф’ятлайокудль, народжується пташеня, як замерзають гербарії і, звісно, як народжуються сніжинки.

Frozen from Alf Pilz on Vimeo.

ПРИЗВИЧАЮВАТИ ДО ІНШИХ МОВ

Зважаючи на те, що кількість якісних україномовних мультиків не надто велика – це прекрасний шанс скористатися стратегією "якщо мультики, то англійською/китайською/…".

Для цього варто знайти хороші мовні взірці з професійним диктором. Якщо мова про американську англійську, Pocoyo – прекрасний вибір.

Для французької на слух можна скористатися каналом La Récré Des Ptits Loups або більш "милим" Monde des Titounis.

Німецькомовні мультфільми та відеострічки шукайте тут: переважно розмовний Kikaninchen TV та здебільшого пісенний Sing Mit Mir – Kinderlieder.

ЗАЛУЧИТИ ДО МУЗИКИ

А можливо, і створити власний музичний гурт, як це зробив Дікен Шрьодер, лідер і батько в гурті DMK.

Насправді варіантів безліч, залученість дітей, як і стилістика каверів – фактор, що наближає музику до найменших глядачів. Ну, і певне, переконує батьків у тому, що все реально.

Цього серпня ця колумбійська родина поїде у своє європейське турне і виступить у Польщі.

Можна також показати гурт одного малюка, а можливо, просто взяти на озброєння для власного хоумвідео.

ONE BABY BAND! from Joey Angerone on Vimeo.

Любителів "механізмів" і всього, що рухається та обертається, може підкорити робота і звучання особливого інструменту.

Окреме візуальне задоволення – координаційні та кольорові відеокліпи гурту OK Go – будь-які, от хоча б останній.

Звісно, у дітей, як і в дорослих, смаки дуже різняться, тому спробуйте запропонувати якнайширший вибір якісної музики. Комусь сподобається танцювати твіст разом з Чаббі Чекером, хтось відмовиться засинати без "Колискової" від Zapaska.

ОБГОВОРИТИ ПРОБЛЕМИ ІНАКШОСТІ

Цю тему неабияк розвинув успіх стрічок "У пошуках Немо" і "У пошуках Дорі", з яких, до речі, можна спершу показати епізоди. Або – окремі короткі ролики.

Одна з найдобріших і найзворушливіших – короткометражка "The Present".

"Invisible" мультфільм про те, як важко залишатися непомітним.

Найскладніша – "Scarlett", про те, що ніколи не можна здаватися.

ОРГАНІЗУВАТИ РЕТРО-ПЕРЕГЛЯД

На жаль, відеоконтент українською мовою пасе задніх. Проте є низка чудових українських мультиків, які із захватом у дитинстві дивилися нинішні батьки "Дівчинка та Зайці", "Капітошка", "Жив-був пес" та "Як Петрик П'яточкін слоників рахував".

Також до розряду ретро вже можна віднести ряд мультфільмів від Walt Disney, де так часто раніше фігурувала тема принцес і принців, а подекуди і різноманітних стереотипів, але натомість підкупала яскравістю і музичністю.

Також досі можна ностальгічно згадати найпрекрасніші саундтреки до цих мультиків.

Безумовно, кожен мультфільм, відео чи книжку, слід добирати дитині індивідуально. Спробуйте відштовхнутися від її досвіду та інтересів, а крім того – не залишайтеся осторонь під час перегляду. Це той випадок, коли ваші зауваження не будуть зайвими.

Також не будуть зайвими ваші коментарі з вашими вподобаннями нижче – запрошуємо ділитися найцікавішими знахідками!

Ірина Батуревич, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні