Відбитки пальців – неунікальні? Чому фахівці заперечують відомий факт

— 17 серпня 2016, 16:15

Британські банки змінюють системи захисту даних голосом клієнтів через сумніви експертів щодо його унікальності, йдеться на The Daily Mail.

"Реальність така, що ми дотепер достеменно не знаємо, чи відбитки пальців та голоси у кожного свої", – розповідає Стівен Купер, голова клієнтського відділу банку Barclays.

Райдужна оболонка ока й голосові команди не можуть бути ефективними у захисті особистих даних власників банківських рахунків.

Небезпека й непорозуміння вникають, коли ці показники застосовуються як єдиний спосіб безпеки. Фахівці констатують, що розробники повинні покладатися на них лише в контексті інших особливостей, які доводять ідентичність користувача.

"Проблема полягає у тому, що немає шляху, яким можна було б довести, що відбитки пальців кожного з нас неповторні. Тестування 7.4 мільярдів людей – практично неможливе, а попередні висновки експертів спиралися на вибіркові дослідження", – зазначає Купер.

[L]І навіть якщо у вибіркових дослідженнях вдасться порівняти відбитки пальців, вони не можуть стверджувати про абсолютну унікальність.

Переконання в індивідуальності голосу й інших фізіологічних ознак людини характеризує та загостює загальну проблему: люди неправильно сприймають природу кількісних показників наукових досліджень.

"А як щодо тих, хто уже помер? Що робити з тими, хто тільки має народитися? Усе, що можна сказати про такі ситуації – абстрактні підсумки", – наголошує експерт.

Твердження, що явище Х викликає Y, тобто відбитки певної людини визначені її особистими факторами – очевидне, проте не виключає, що певний набір факторів щоразу спричинює творення різних відбитків пальців.

Вони можуть бути неунікальними згідно із даними аналізу відбитків пальців в'язнів, проведеним організацією Home Office's first Forensic Science Regulator.

Її співробітник Майк Сільверман, запропонувавши автоматизовану систему визначення відбитків у поліцейських відділках розповідає, що немає показників, однакових у кожній деталі.

"Навіть якщо зробити 2 відбитки поспіль того самого пальця – вони не будуть ідентичними, – наполягає Сільверман.

До того ж, кожне відображення – неідеальне, особливо зроблене на місці злочину. Воно може бути спотвореним та нечітким різними факторами навколишнього середовища. І далеко не всі відбитки зроблені так, щоб можна було стверджувати, що вони не повторюються.

Це як виграш у лотереї, ніколи не можна спрогнозувати два однакових випадки".

Щоб бути впевненими, що відбитки пальців кожної людини – унікальні, фахівцям потрібно дослідити кожного жителя Землі. Фото SimpleFoto/Depositphotos

Інші фактори, які ставлять під сумнів унікальність відбитків – захворювання шкіри у момент їхньої фіксації або зміни еластичності у людей старшого віку.

Відбитки стоп так само можуть також бути особливими, тому нині експерти з Японії хочуть застосовувати їх як ідентифікатори особистості.

Працівники поліції Токіо дійшли до цієї ідеї після потужного землетрусу й цунамі у березні 2011 року. Особлива японська технологія сканує стопи й завдяки спеціальному програмно забезпеченню швидко визначає людей, які зникли безвісти після природних катаклізмів.

Реклама:

Головне сьогодні