Тест

У педвиші вступають з найнижчими балами ЗНО. Фізики і математики вчитимуть нинішні трієчники

За результатами рейтингу бюджетних місць вступників, сертифікати з найнижчими балами подавали на вчителів математики й фізики.

Про це розповіла міністр освіти Лілія Гриневич в інтерв'ю, яке незабаром вийде на "Українській правді".

Якщо порівняти, на популярну інженерію програмного забезпечення найвищий прохідний бал цього року становив 184, найнижчий – 162.

На право вступили ті, хто мав від 185 до 147. В економістів найвищим був бал 179, найнижчим – 161.

Щоб вступити на вчителя математики абітурієнтам потрібно було мати не більше 146 балів і не менше 100,1. На вчителя фізики найвищим був бал – 127, найнижчим – теж 100,1.

"Це не просто непрестижно. Туди вступають абітурієнти з дуже низьким рівнем підготовки. Чи можемо ми очікувати на справжню математичну освіту й грамотність?

[L]Низький прохідний бал – це доказ, який зобов'язує широко підняти дискусію про якість підготовки вчителя і про соціальну позицію вчителя в суспільстві, яка абсолютно демотивує", – зазначає Лілія Гриневич.

Міністр освіти зазначила, що непопулярність професії та низький рівень підготовки майбутніх вчителів очевидно залежить від її оплачуваності.

"Вчитель без категорії має сьогодні середню заробітну плату 3467 гривень і оплачується в тарифній сітці по 9 тарифному розряду. Вчитель найвищої категорії, може мати середню по країні 4438 гривень і 12 тарифний розряд", – аналізує Гриневич.

"У вищій школі викладач-асистент, тобто працівник найнижчого рівня, отримує 4737 гривень і 16 тарифний розряд. Це означає, що у тарифній сітці вчитель позиціонується дуже низько і це демотивує людей, які вступають, йти у цю професію, навіть якщо вчителювання їм подобається".

Сертифікати з найнижчими балами абітурієнти подавали на вчителів математики й фізики. Фото racorn/Depositphotos

Наступного року, обіцяє міністр, у відомстві шукатимуть нові підходи до залучення абітурієнтів на педагогічні спеціальності.

"Нам потрібно мотивувати кращих абітурієнтів з найвищої третини рейтингового списку йти на педагогічні спеціальності, а потім заохочувати їх відповідними доплатами, укладанням контрактів.

І вже починаючи з бюджету 2017 року ми маємо хоч трішки просунути зарплату вчителя, при цьому підвищивши до нього кваліфікаційні вимоги", – анонсує Гриневич.