Дороги в минуле: десятка ретро-куточків світу

Шукачам романтичного усамітнення та втікачам від повсякденної метушні – туристичний портал Lonely Planet розповідає про місця, де зупинився час.

Гавана, Куба

Блукаючи Старою Гаваною, ви спіймаєте себе на думці, що якимось чином потрапили в кінофільм 1950-х. Старезні колоніальні будівлі, діти з патиками грають у бейсбол, жіночки в бігуді чимчикують по магазинах, вулицями котяться вінтажні авто.

Ніде не відчуєш такого палкого ритму сальси, як у Casa de la Musica, де вечорами витанцьовують молоді кубинці, зігріті м’ятним мохіто.

Усе це – не тематичний ретро-парк, це така собі окрема часова зона в межах столиці.

Бухара, Узбекистан

Шаристан, стара частина Бухари з 2000-річною історією – це місце, де мандрівник забуває про теперішнє та поринає в відлуння стародавніх розкошів та дивовиж Середньої Азії. Не заблукати в цих вуличках – рідкісна вдача. Ви побачите криті базари, старовинні мечеті, коштовно оздоблені всередині та будівлі релігійних шкіл – медресе.

Коли вам потрібен килим чи традиційний кинджал – ви в потрібному місці. А ще не пройдіть повз мінарет Калян, зведений у ХІІІ-му сторіччі. Кажуть, його краса настільки вразила Чингісхана, що він пощадив лише його, перетворивши все на руїни місто довкола.

Hill Club, Нувара Елія, Шрі-Ланка

Високогірне місто-курорт Нувара Елія оточують лискучі зелені чайні плантації. Залізничні колії, що ведуть до нього, були прокладені в ХІХ-му сторіччі, а будівля Клубу пагорба, де відпочивали британські офіцери та кавові плантатори – в 1858-му році.

Навіть перетворившись згодом на готель, він не втратив ані дещиці свого стилю та снобізму. Після сьомої вечора від жінок очікують чепурних суконь, від чоловіків – піджаків. Посьорбуючи чай у холодних вітальнях, можна відчути себе наче в якомусь пишному старовинному шотландському маєтку.

Бродстейрс, графство Кент, Англія

Місто Бродстейрс поетично називають перлиною в короні острову Танет. Тут досі влаштовують лялькові шоу Панча та Джуді, їздять на віслюках, їдять традиційні цукерки stick of rock ("кам’яна паличка"), а влітку, коли не дощить, купаються в холодному морі. Складається враження, що цей курорт завмер десь у 1950-х, вирішивши не рухатися вперед.

Nevada Joe’s, штат Невада, Сполучені штати

Автозаправка, побудована посеред пустелі в 1960-х, нині вифарбувана в оптимістично-рожевий колір. Подейкують, над нею постійно ширяють НЛО. На час написання цієї статті будівля була виставлена на продаж, і видання сподівається, що новий господар нічого в ній не змінюватиме.

Фес, Марокко

На вузьких вулицях цокотять віслючки, сновигають коти і верещать кури, височіють гори прянощів, стоять возики з городиною, запрошують страхітливі м’ясні крамниці. У Фесі ви відчуєте себе так, ніби вас катапультою закинули на тисячу років назад, у Середньовіччя, і запахи доповнять картину.

Старий Делі, Індія

Стрибок у минуле тут здійснюється майже миттєво. Метро, побудоване в ХХІ-му сторіччя, перетворюється на машину часу та мчить туриста до Чадні Чоук – саме тут калатає серце Старого Делі. Колись тут було величне місто Шаджаханабад, що його збудував у ХVII-му столітті Шах-Джахан.

Сьогодні Чадні Чоук – це довжелезний бульвар із незліченною кількістю тематичних базарчиків та крамниць, смачнючими вуличними наїдками.

Сіва, Єгипет

Аж до 1980-х років до Сіви не вела жодна асфальтована дорога, і ця оаза лишалася одним із найбільш важкодоступних місць Єгипту. У місті мешкає близько 20 тисяч берберів. Люди Сіви мають власну мову та звичаї. Тутешні заміжні пані не розмовляють із чоловіками, що не входять до їхньої родини, майже не показуються на люди, а коли й виходять, то ховають обличчя.

У Сіві можна побачити руїни храму легендарного оракула, в якого побував Александр Македонський.

Muthaiga Country Club, Найробі, Кенія

Відкритий у 1913-му році, клуб Muthaiga Country колись кишів відставними військовими та білими гульвісами. Колись саме тут відбулася фатальна вечеря аристократа лорда Еррола, після якої його застрелив чоловік його коханки – ця подія лягла в основу стрічки 1988-го року "Біле зло".

Козенца, Італія

Незугарні будівлі 1960-х узяли в облогу середньовічний центр Козенци. У запилених книжкових крамницях тут продають вінтажні листівки, а зупинитися можна в колоритному хостелі Ostello Re Alarico, заповненому антикварним деревом та пронизаному історією міста.

Фото з Flickr (tick-my_pictures, 10347725@N08, exfordy, brighton, theraisins, tomszustek, ishida, becklectic, georginagoodwin, blackbri91)

Реклама:

Головне сьогодні