Тест

Десять найчарівніших містечок світу

Куточки, що зберігають шарм давнини та приваблюють щирих поціновувачів архітектури – Топ-10 найчарівніших міст склало видання CNN.

Горд, Франція

Більш ніж красиве містечко, розташоване на одному з наймальовничіших пагорбів Провансу, було свідком значущих історичних подій, бачило чимало баталій та дуже постраждало під час Другої світової.

У мирний час Горд – це красива центральна площа, вимощені бруківкою алеї та краєвиди, що свого часу не лишили байдужими Шагала та Васарелі.

Іще гостям міста має сподобатися старовинний замок, абатство ХІІ-го сторіччя Notre-Dame de Sénanque та дивовижні лавандові поля навколо.

Міяджима, Японія

Назва його перекладається як "острів-храм", тут збудовано одні з найкрасивіших торій (ритуальних воріт) у Японії. Близькість моря надає місту ще більшого шарму, а його дощатими тротуарами цокотять олені, яких тут дуже люблять.

Ес-Сувейра, Марокко

Між гарячою пустельною курявою та водами Червоного моря, прибережна Ес-Сувейра видається ковтком освіжаючого повітря.

Тутешня медина, старовинний ринковий центр, занесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Туристи мають змогу придбати інкрустовані декоративні вироби, тканини, а ще традиційні, виготовлені вручну "капці" – бабуші.

Іще одне дуже цікаве місце – риболовецький порт, із вуличними ресторанчиками, звідки можна милуватися старовинною оборонною стіною Scala Kasbah та синіми човниками в морі.

Саванна, штат Джорджія, Сполучені Штати

Перлина американського Півдня заледве не втратила одну зі своїх історичних будівель, замість якої планувалося спорудити новий паркінг. Це змусило людей схаменутися та відреставрувати понад тисячу розкішних будівель старого району Саванни – більшого, ніж у будь-якому американському місті.

Окремої уваги заслуговує цвинтар Бонавентура, де спочивають "вершки" Саванни, наче намагаючись не лише за життя, а й після смерті блиснути розкошами в світському товаристві.

Лукка, Італія

У середньовічному місті, одному з найкрасивіших куточків Тоскани, збереглася унікальна еліптична площа, Anfiteatro, а ще надзвичайно красиві церкви, San Michele та San Frediano.

Лукку оточує товстезний мур ХVI-го сторіччя, по якому нині прогулюються або їздять на велосипедах городяни та гості.

Цфат, Ізраїль

Варто лише потрапити до Цфату, як відчуєш прадавню магію каббали, яку сотні років плекали рабини. Старовинні маленькі синагоги, бруковані алеї та мальовничі краєвиди роблять його одним із найяскравіших містечок Ізраїлю.

Плоктон, Шотландия

Як би абсурдно це не звучало, але тут справді ростуть пальми – завдяки Гольфстріму, що приніс сюди трохи тропіків. Колись давно це селище звалося Ем Плок, а в ХVII-му сторіччі воно стало прихистком утікачам, яких витіснили вівці під час жорстоких "чисток нагір’я".

Таско, Мексика

Колоніальне місто, розташоване за 170 кілометрів від столиці, офіційно вважається історичною пам’яткою країни. Ретро-колориту Таско не позбавляють навіть юрми туристів, які завертають сюди дорогою до Акапулько, щоб накупити виробів зі срібла.

Чжоучжан, Китай

Якщо Шанхай вважають Парижем Сходу, то це вишукане містечко за правом може називати себе Венецією. Тут безліч каналів, якими навіть сновигають китайські гондольєри, готові покатати туристів.

Мендосіно, штат Каліфорнія, Сполучені Штати

У того, хто приїжджає в це містечко, може скластися враження, наче відбулося якесь викривлення часу, і надворі досі ХІХ-е сторіччя.

До слова, Мендосіно оточують плантації марихуани, і це може бути поясненням, чому життя тут тече повільніше.

Фото з Flickr (by aschaf, SoobatTurin, Coolest Riads Morocco, georgiarebel62, neiljs, maxim303, Oldvidhead, josemazcona, Davy Nelson, xopherlance)