Найкрасивіші бібліотеки світу. Фото

Бібліотекам (так само як і книжковому бізнесу) зараз доводиться дуже тяжко.

Інтернет, електронні "читалки", чи не повсюдна доступність будь-якої інформації. Старий формат бібліотек поступово відживає своє, його змінює формат громадських центрів. Або ж бібліотеки старанно зберігають атмосферу храму знань.

І деякі з громадських читалень є справжніми витворими мистецтва. Від яких захоплює дух і з'являється бажання оселитися там навічно.

Бібліотека University Club, Нью-Йорк, США

Бібліотека була створена у 1865-ому році. Однак, за деякими даними, її створили студенти Єльського університету восени 1861-ому році, як клуб.

Парламентська бібліотека, Оттава, Канада

Ця бібліотека є основним сховищем інформації та науково-дослідних ресурсів Канади. Бібліотеку було збудовано у 1876-ому році. У 2002-ому та 2006-ому роках її було оновлено, утім, форма і декор зберіглися оригінальними.

Бібліотека рідкісних книг Бейнеке Єльського університету, Коннектикут, США

Бібліотека була створена у 1963-ому році, як дарунок для родини Бенеке. Будівля була спроектована архітектором, володарем Прітцкерівської премії, Гордоном Баншафтом. Це найбільша у світі будівля для збереження рідкісних видань.

Публічна бібліотека Айови, США

Заснована в 1896-ому році Публічна бібліотека Айови слугувала її мешканцям протягом століття. На сьогоднішній день бібліотека обслуговує територію із населенням 69 тисяч мешканців штату. Вона налічує близько 67 тисяч карток.

Бібліотека Suzzalo в Університеті Вашингтон у Сіетлі, США

Бібліотека Suzzallo Library - центральна бібліотека університету Вашингтона в Сіетлі, і, можливо, найбільш упізнавана будівля в університецькому містечку.

Вона названа на честь Henry Suzzallo, який був президентом університету штату Вашингтон. У 1926-ому році він пішов у відставку, тоді ж було завершено перший етап будівництва бібліотеки. На честь президента бібліотеку було перейменовано після його смерті в 1933-ому році.

Бібліотека аббатства Ad Mont, Австрія

Бібліотечна зала, збудована в 1776-ому році за ескізами архітектора Йозефа Хубера, становить 70 метрів у довжину, 14 метрів у ширину і має 13 метрів висоти. Вона вважається найбільшою монастирською бібліотекою в світі.

Стеля бібліотеки - це фрески Бартоломео Альтомонте. Світло в приміщенні, яке виконано у білих та золотих кольорах, забезпечують 48 вікон.

Тут міститься 1400 рукописів, а також 200 тисяч томів літератури.

Бібліотека штату Вікторія, Австралія

Ця бібліотека є центральною книгарнею штату Вікторія. Бібліотека містить майже 2 мільйони книг, в тому числі щоденники засновників міста Джона Бетмена і Джона Паско, а також фоліанти капітана Джеймса Кука.

Бібліотека в монастирі Ель Реал, Іспанія

Філіп II пожертвував для бібліотеки власну колекцію документів, а також взяв на себе придбання літератури із кращих бібліотек світу.

Фрески на склепінні стелі були створені Пеллегріно Тібальді.

Колекція бібліотеки налічує 40 тисяч томів, розташованих у великій залі, 54 метри довжиною. Вона має також 10 метрів висоти, мармурову підлогу та різьблені полиці.

Звід стелі бібліотеки прикрашений фресками, що зображають сім вільних мистецтв: риторика, діалектика, музика, граматика, арифметика, геометрія та астрономія.

Бібліотека Хосе Васконселоса, Мексика

Ця бібліотека вважається "Мегабібліотекою" та найбільш спірним та затратним проектом. Вона названа на честь Хосе Васконселоса, філософа та президента національної бібліотеки Мексики.

Площа бібліотеки - 38 тисяч квадратних метрів. Початкова собівартість будівлі - 954 млн. песо (98 млн. доларів США).

Бібліотека Конгрессу, Вашингтон, США

Це національна бібліотека США і найстаріша федеральна установа в США (1800 р.). Бібліотека знаходиться в трьох будівлях. Це найбільша бібліотека в світі за кількістю полиць і числу книг (22,19 млн.).

За матеріалами Вікіпедії, Adme.ru.




Реклама:

Головне сьогодні