Тест

Покарання шенгеном, або Зірвані італійські канікули

Сотні українців, які цього літа зібралися до Італії, можуть втратити чималі гроші, відкладені на відпустку, так і не побачивши красоти Апенінського півострова.

Українці потрапили у халепу через раптове скасування прийому документів візовим центром, який обслуговує посольство Італії. На той момент більшість з заявників уже мала на руках авіаквитки і документи про проплату проживання в Італії.

В італійському посольстві переконують, що документи приймуть вчасно в усіх заявників, а інцидент стався через великий наплив охочих отримати візи.

Однак вже зараз українські туристи не можуть вчасно вилетіти до Італії, а питання, хто відшкодовуватиме їм втрати за зіпсований відпочинок, залишається без відповіді.

Зіпсована відпустка ціною у 20 тисяч гривень

Киянка Людмила зранку у четвер прийшла під візовий центр. Це був останній шанс на італійські канікули – її літак вилітає о 14 дня. Однак паспорт з візою вона так і не побачила, у центрі пояснили, що не встигли обробити документи.

"У мене прогоріли квитки на літак – це десь 3000 гривень", - каже вона.

За словами дівчини, люди, яким були призначені, а потім скасовані співбесіди, підходять до візового центру, і їх вносять у нові списки. Працівники центру обіцяють обдзвонити усіх і призначити нові дати прийому документів, у залежності від дати вильоту.

Інші розгублені туристи в авральному порядку скасовують броні, переносять дати поїздок і навіть починають штурмувати посольства інших країн, щоб отримати бодай якийсь шенген і врятувати свою відпустку.

Вони скаржаться, що телефони посольства Італії мовчать, а на електронні листи їм не відповідають.

Про скасування співбесід багато з заявників дізналися постфактум, або за кілька днів до походу до візового центру. Адже двері перед українцями зачинилися ще 13 липня, а заява від установи побачила світ лише 18 липня.

"Ми з моєю дівчиною планували з’їздити до Італії у серпні. 12 липня я подзвонив до візового центру, і нам призначили дату подачі документів на 24 липня. Одразу після цього ми забронювали переліт до Венеції на 10 серпня. Це лоу-кост, тому за квитки довелося заплатити одразу повну суму. Це близько 4 500 гривень. Добре, що ще не встигли викупити готелі", - розповідає турист Сергій.

"І раптом вчора ми дізнаємося про те, що візовий центр не приймає заявки. Ми просто побачили новину в інтернеті, нам ніхто не дзвонив! Я сам зателефонував до візового центру, і тоді мені сказали, що моя співбесіда "автоматично анульована", і вони пропонують записуватися аж на 20 серпня. Це навіть не смішно, бо у нас на руках квитки на 10 серпня, гроші за які вже не повернеш", - обурюється чоловік.

Візовий центр Італії. Фото з сюжету ICTV

Ще більш драматична ситуація – у киянки Наталі. Вона із чоловіком і двома дітьми планувала двотижневу поїздку Італією, починаючи з 4 серпня.

За місяць до подорожі, 6 липня, сім’я прийшла до візового центру подавати документи, однак їх не прийняли – бракувало ще кількох папірців.

"Нам видали корінець, за яким ми могли без запису прийти у візовий центр протягом 10 днів і донести документи. Ми усе зробили і прийшли туди 13 липня, упевнені, що візи - у нас в кишені. Однак нас навіть не пустили всередину, пояснивши, що о 17:00 12 липня візовий центр отримав розпорядження припинити прийом документів на туристичні візи", - розповіла Наталя.

Після цього жінка звернулася напряму до візового відділу консульства, як радять робити італійці, однак там відповіли, що на її дати "у них нема вільного місця".

Наразі сім’я Наталі перебуває у підвішеному стані, а в разі скасування поїздки втратить ще й кругленьку суму. Бронювання квитків, апартаментів в Італії, а також оформлення документів коштувало сім’ї близько 20 тисяч гривень.

Кореспонденту "Української правди" вдалося додзвонитися до візового центру лише у середу вдень. Дівчина у кол-центрі підтвердила інформацію Наталі та інших постраждалих – найближча дата запису для подачі документів - 20 серпня, а попередні зустрічі скасовані.

Посольство Італії: Всі встигнуть

Втім, прес-аташе посольства Італії Андреа Доменіконі запевнив кореспондента УП у тому, що всі документи українських туристів будуть розглянуті вчасно. Він пояснив відсутність інформації тим, що співробітники візового центру почали обдзвонювати тих туристів, у кого "горять" поїздки.

З тими ж, хто подорожуватиме у серпні, обіцяють зв’язатися найближчими днями і призначити нові дати співбесід.

Доменіконі порадив усім, кому були призначені, а потім анульовані співбесіди, написати до візового відділу посольства за адресою: [email protected].

"Потрібно вказати свій контактний телефон, їм передзвонять і скажуть нову дату подачі документів", - запевнив він.

В українському МЗС зазначили, що за їхньою інформацією, італійці наразі перерозподіляють заяви – консульство забирає у візового центра і обслуговує частину клопотань, таким чином, розвантажуючи його.

Ситуація виглядає абсурдно, адже візовий центр при консульстві навпаки покликаний полегшити життя посольству. Ця посередницька структура за окрему плату збирає документи у заявників і передає у консульство, яке проставляє візи.

Саме консульство теж займається прийомом документів, але зазвичай обслуговує значно меншу частину заявників. Тепер, схоже, у дипустанові вирішили гасити пожежу власними силами.

Директор департаменту інформаційної політики МЗС Олександр Дикусаров радить українцям, які не можуть добитися правди в італійському консульстві, звертатися до департаменту консульської служби МЗС України.

"У заяві має бути написано, наприклад, що громадянин звернувся до візового центру посольства, там йому було відмовлено, потім він направив звернення до візового відділу італійського посольства, там, скажімо, протягом 5 днів немає відповіді. Це вже той матеріал, з яким ми можемо працювати і в оперативному порядку звертатися до консула, до посла. Треба написати власноруч заяву, прийти і залишити її у департаменті консульської служби. Вона буде зареєстрована і опрацьована", - зазначив він.

Консульства штовхають українців на незаконні дії

У свою чергу директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, який є експертом у відносинах Україна-ЄС, каже, що українці не вперше страждають від італійського консульства.

"Консульство Італії перебуває на найнижчій сходинці рейтингів, які складають організації, що досліджують візову політику шенгенських країн. Наприклад, "Європа без бар’єрів" не раз вказувала на несвоєчасність і неякісність розгляду документів італійцями. Навіть Єврокомісія ставить перед урядом Італії питання про порушення, які допускаються консульськими службами не тільки в Україні", - зазначив Сушко.

Втім, експерт сумнівається, що українці, які постраждали від недобросовісної роботи візового центру і консульства, зможуть відшкодувати збитки.

"До суду можна звертатися, але лише до італійського. В принципі, коли порушення з боку консульської служби є очевидним, не важко виграти суд, але для цього треба, щоб ваші інтереси були представлені, потрібен адвокат", - сказав він.

Дії ж візового центру можуть бути оскаржені і в Україні, однак лише теоретично. На практиці треба довести, що громадянин отримав неякісну послугу від цієї посередницької структури, у результаті чого поніс матеріальні збитки.

"Але візовий центр не укладає з заявниками жодних угод. Тобто письмових зобов’язань він не несе, принаймні, до моменту подачі документів", - зазначив Сушко.

Єдиним виходом з ситуації експерт бачить якомога ширше розголошення інформації про візові проблеми українців.

"Європейські консульства останнім часом намагаються уникати візових скандалів, тому якщо піде інформаційна хвиля, то це може певним чином вплинути якщо не на цих конкретних людей, які постраждали, але на ситуацію надалі", - вважає він.

На думку експерта, ситуація, що склалася з італійським посольством, штовхає українців на незаконні дії, і це має турбувати Євросоюз.

"Необґрунтована і неефективна діяльність візового центру фактично підштовхує громадян до незаконних дій. Бо багато хто після таких дій намагається отримати візи в інших країнах шенгенської зони, хоча планується поїздка саме до Італії", - зазначив він.

Візи з переплатою

Наразі ж єдиним легальним способом отримання італійських віз лишаються турфірми, які продовжують співпрацювати з посольством.

"Турагецій ця ситуація поки не торкнулася, але часто і у нас є випадки, коли паспорти повертають перед самим виїздом, буквально за декілька годин. Італійське посольство ніколи не відзначалося оперативністю та швидкістю", - розповідає співробітник одного з агентств Алла, яка спеціалізується на подорожах саме до Італії.

Туристам, які не можуть отримати візи, вона радить звертатися до великих турфірм, але зізнається, що насилу встигає опрацьовувати і подавати своїх туристів.

За свої послуги турфірми просять чималу винагороду, до того ж, пропонують мандрівникам дорожчі готелі. Але у порівнянні з втраченою відпусткою разом з повною вартістю поїздки цей варіант виглядає меншим злом.