Тест

Львів запускає міський прокат велосипедів, як у Парижі та Відні

Їх можна взяти в оренду в одному місці та здати в іншому після того, як прогулянка буде завершена.

Спочатку у місті працюватимуть 4 пункти прокату: на площі Ринок, біля центрального входу до Львівського університету імені Івана Франка (біля парку), неподалік від Аквапарку та Львівської політехніки і бізнес-центру "Технопарк" (вулиця Федьковича, неподалік – Героїв УПА).

Ця система міського велопрокату схожа на ті, що давно діють у Відні, Парижі, Тель-Авіві та ще багатьох розвинених містах світу.

Видача і здача велосипедів автоматизована, тож "спілкуватися" треба буде із автоматом.

Від сьогодні у Львові працюватиме велопрокат. Фото NextBikeUkraine, Facebook

Скористатися сервісом зможуть усі ті, у кого є дійсна банківська картка. Спочатку треба зареєструватись на сайті, за допомогою мобільного додатка чи на терміналі біля паркування.

Користувач отримує особистий номер і залишає дані банківської картки і номер телефону.

31 березня компанія Next Bike Ukraine, яка запровадила велопрокат, завершує тестування і запускає сервіс у роботу.

Перші 30 хвилин катання для тих, хто не придбав абонементи, а просто хоче поїздити містом, коштуватимуть 50 грн, кожна наступна година – 50 грн.

Фото NextBikeUkraine, Facebook

За абонемент на місяць треба заплатити 120 грн., тоді тарифи будуть такими: перші 30 хв. – безкоштовно, далі вартість 30 хв. двічі становить по 4 грн., потім тариф зростає – ті ж самі 50 грн. за півгодини.

За сезонний абонемент (діє з 1 березня до 31 жовтня) доведеться сплатити 800 грн., ціни на послуги прокату будуть такими: перші 30 хв. – безкоштовно, далі вартість 30 хв. двічі становить по 2 грн., потім –знову 50 грн. за півгодини.

Якщо не повернути велосипед на одне з чотирьох паркувань за 12 годин, вартість прокату становитиме 1 тисячу грн.

Фото NextBikeUkraine, Facebook

Неповернення двоколісного за 24 години коштуватиме необачному клієнтові 15 тисяч грн. Окрім штрафу, доступ користувача до системи блокується, і він потрапляє у чорний список.

Як повідомили у компанії, тарифи є однаковими і для робочих, і для вихідних днів.

На картці попередньо блокують перші 50 грн, які потім списують за катання. Повний розрахунок відбуватиметься після того, як велосипед повернуть на одне з паркувань.

У компанії повідомили, що місця для прокатів було узгоджено з Львівською мерією, яка позитивно сприйняла таку ініціативу.

Фото NextBikeUkraine, Facebook

Під час тестувань були проблеми зі списанням коштів, однак нині система має працювати правильно, обіцяють у Next Bike Ukraine.

Система міського велопрокату Nextbike працює у 16 країнах світу на трьох континентах, зокрема, у Німеччині, Австрії, Болгарії, Хорватії, Угорщині, ОАЕ, Латвії, Новій Зеландії, Польщі, Швейцарії, Туреччині, Великобританії та США.

"Українська правда. Життя".