"Дикий" відпочинок влітку. Лайфхаки і поради

В морі вже прогрілась вода і воно готове до початку сезону відпусток.

Можна скористатись більш звичними путівками та готелями, чи орендувати житло, а можна організувати все самотужки і вибратися на узбережжя із наметом, дикунами.

[L]Такий відпочинок, можливо, менш комфортний, але точно багатший спектром вражень.

Дикі пляжі ближчі до природи, не такі людні і загалом позбавлені звичної курортної метушні. І вирушити можна у будь-який момент, не вишукуючи заздалегідь собі житло.

“Дикий” відпочинок ще й зазвичай ощадливіший для бюджету.

Засинати під шум моря і прокидатись з видом на море, бути подалі від метушні – безцінно.

Плюс такого відпочинку полягає і в мобільності. Завше можна згорнути табір і переїхати в інше місце, чи принаймні змінити локацію, або краєвид. Або ж просто подорожувати принадами узбережжя вдень, а біля моря зупинятись лиш на ніч. Тож навіть затятим адептам організованого комфорту варто принаймні раз спробувати і такий відпочинок.

З огляду на і всю логістику і багаж, у такий відпочинок звичайно краще їхати на авто. Ще краще – кількома екіпажами. Однак цілком можна вхитритися і самотужки з одним рюкзаком.

Ось кілька лайфхаків, які допоможуть організувати "дикунські" вихідні:

1

Обрати місце

Вважається, що чим далі від популярних місць – тим краще.

Напрям можна обрати будь-який. Від популярних Затоки, Коблево, Кароліно-Бугазу, Кирилівки, Лазурного, Кінбурнської коси, Арабатської стрілки до, зрештою, чи не будь-якого клаптика берега.

Координати найкращих таких локацій, як то ведеться, передаються з покоління в покоління, чи від друзів до друзів.

Ми, наприклад, за рекомендацією друзів, останнім разом базувались побіля скель у селі Білярі неподалік Южного, Одеської області.

Та цивілізацією однак нехтувати не слід. Нині набирають все більшої популярності приватні кемпінги. Такі табори пропонують різний спектр послуг. Від просто місця під намет, душу, туалету і запасу води до "все включено" з укомплектованим наметом і триразовим харчуванням аж до катання на банані, бару, виїздів на екскурсію та дискотеки.

За будь-яких умов, табір варто ставити неподалік населених пунктів, аби при потребі метнутись за свіжими овочами та фруктами, морозивом, питною водою, пивом, м’ясом, чи сосисками, забутими дрібницями, чи й, всяке може бути, за медичною допомогою, або й на дискотеку.

Запасіться також готівкою, бо банкоматів, чи терміналів у селах може не бути.

2

Облаштувати тимчасове житло

На наступні кілька днів вашим домом стане намет. Для літа особливих вимог до нього немає. Аби не надто грубий, але й щоб захистив у випадку дощу.

Не забувайте про каремати.

Якщо ж маєте надувний матрац – чудово. Вдень можна гойдатись на хвилях, а ввечері, просушивши його, плавати на ньому по снах.

Спальником особисто я літку не користуюсь, але зайвим його не вважаю.

Намет, якби не кортіло, ліпше ставити дещо оддалік води, аби вас не розбудила раптова повінь від хвиль, що їх вночі здійняв вітер. Також його слід добре закріпити, аби не ловити потім околицями від першого пориву бризу.

Окрім намету варто потурбуватись і про тент, який би створював тінь над вашим табором. Не зайвим буде і тент для авто.

Якщо у вас двошаровий намет, і дощ не передбачається, то верхній шар краще зняти. Його якраз і можна використати як накриття для автівки.

Для себе ж організуйте якомога ширший затінений простір. Одної лише парасольки, повірте, буде недостатньо. При можливості візьміть для табору і похідні меблі.

3

Організувати харчування

Готувати їжу ви будете самотужки. Для цього слід взяти газовий, чи бензиновий пальник, позаяк знайти достатньо дрів на узбережжі зазвичай доволі складно. Їх там або вже нема, або ніколи і не було. Багаття, звичайно, додасть романтики, тож якщо дозволяє об’єм багажника дрів варто взяти з дому, чи купити або ж назбирати ще до таборування.

Також не забудьте посуд – каструлю, сковорідку, чайник. Якщо кавоманите, то і турку, до речі. Ну і, звичайно, ложки, вилки, кружки, тарілки, ніж.

Ліпше використовувати не одноразовий посуд, а багаторазовий пластиковий, або ж залізний. Це не тільки екологічно, а й практично.

Також подумайте на чому ви будете нарізати своє вариво, чим його перемішувати та як знімати гарячий посуд із багаття, чи пальника.

Із продуктів слід надати перевагу таким, які б не псувались: консерви, крупи, макарони, овочі, фрукти, горіхи, сухофрукти, всілякі сублімовані суміші.

Треба взяти і соняшникової олії, сіль, спеції.

Не слід нехтувати і дарами моря. Потурбуйтесь про приладдя для ловлі мідій, креветок, рапанів і риби – маску, ласти, вудку, підсак з дрібним вічком. Якось ми щовечора ласували рисом із овочами та самотужки добутими морепродуктами. Головне – не лінуватись.

Із м’ясом та сосисками можуть виникнути передбачувані проблеми, тож ліпше запланувати шашлик на перший день, або купувати м’ясні вироби вже безпосередньо на місці.

Пильнуйте продукти від мурашок та гризунів. Їх краще зберігати у щільно закритих коробках, чи принаймні підвісити.

Добре було б мати сумку-холодильник. Та із практики скажу, що надто сподіватись на неї не варто, позаяк і найкращі термосумки не утримують холод більше доби. Однак за рахунок матеріалів та конструкції вона дещо подовжить термін зберігання продуктів, чи прохолоду напоїв.

Можна звернути увагу на автомобільні холодильники, що підтримують холод живлячись від акумулятора.

Варто потурбуватись і про запас питної води. І для готування їжі, зокрема. По можливості, плануйте свою стоянку неподалік джерела прісної води (колонки, криниці, ключа, чи й точки продажу).

4

Взяти необхідне

Щодо одягу, то шорти і купальники ви, звичайно, не забудете. Однак візьміть і теплий комплект. Сукні та каблуки вам тут навряд знадобляться, але всяке може бути.

Обов’язково запасіться засобами від комах. У вас відпустка, а в них – якраз пік робочого сезону.

Також не забудьте ліхтарики, павербанки, батарейки, засоби гігієни, крем для засмаги, головні убори, дощовик і, звичайно, аптечку.

Про гітари, фотоапарати, книжки та настільні ігри нагадувати, думаю, не варто.

Заздалегідь подумайте про утилізацію сміття. Сміттєві пакети також будуть в нагоді у випадку дощу.

Відпочинок "дикуном" має свою "хитрість" – з часом стає щораз приємнішим. Позаяк ви вже знаєте місця, поступово накопичуєте потрібне спорядження і набираєтесь досвіду в організації харчування, побуту, дозвілля.

Зрештою, не потрібно навіть чекати відпустки. Зверніть увагу на вихідні у кінці травня (Трійця) та особливо у кінці червня (День Конституції) – чудові нагоди вибратись на море навіть не "за рахунок" відпустки.

Та зважте, що у ці дні дороги до моря будуть перевантажені, тож старайтесь виїхати якомога раніше.

Захар Колісніченко, журналіст, мандрівник, спеціально для УП.Життя

Всі світлини від Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні