Свята з "Країною мрій" та Олегом Скрипкою

Феєрію новорічних свят відкриває день Святого Миколая. За ним слідує Новий рік, Різдво Христове, старий Новий рік, та Водохреща. Кожне з цих новорічних свят має свій обряд, свою історію, зміст та енергетику.

19 грудня - день Святого Миколая, свято, приходу якого найбільш чекають діти. Святий Миколай дарує їм подарунки в залежності від поведінки протягом року. Чемним та привітним дістається медовий пряник, а ті хто не слухався батьків отримують різочку.

Після Нового року починається цикл свят, пов'язаних з кінцем старого року та початком нового. Одним з найзнаменніших і найвеличніших свят, яким починається новий рік, є Різдво Христове.

У день Різдва ходили з зіркою, вертепом, водили козу, колядували. У цей день ніхто не згадував і не розповідав сумних історій, бо Різдво об'єднує усіх злагодою і любов'ю. Зірка - традиційний атрибут колядування, пов'язаний з Євангелієм. Про народження Христа сповістила віфлеємська зірка.

За християнським календарем 13 січня - це день преподобної Меланії - римлянки, вечір щедрої куті. На свята готують багато різних страв, тому що треба не тільки для себе готувати, а й для тих, хто прийде щедрувати. Молодь у цей день ходила по хатах, співала щедрівки, а хлопці готували "меланку".

14 січня наставав Новий рік за старим стилем. Це день Святого Василя Великого, вчителя церкви. Він покровитель хліборобства, тому у цей день ще вдосвіта йшли посівати. Робили це підлітки та діти. Засівали хату, приказуючи: "На щастя, на здоров'я! Роди, Боже, пшеницю і всяку пашницю". У цей день ходять у гості, щедрують, водять "козу", посівають оселю.

Водохреща, Йордан припадає на 19 січня. Це третє найбільше свято зимового кола. З ним пов'язують хрещення Христа на Йордані. У цей день Бог Син хрестився у воді Йордану, а святий Дух сходив на нього і голос Бога промовляв до Ісуса. Тому це свято інколи називають Богоявлення. У церквах святять воду. У деяких місцях в цей день випускали голубів, стріляли, щоб вигнати зиму.

Українці завжди цінують всі звичаї та обряди, які передалися від бабусі до онуків, і передають цей скарб наступному поколінню.
Реклама:

Головне сьогодні