"Українська одіссея". Василь Хмелюк

Розповідь про творчість українських художників, що відіграли визначну роль у примноженніздобутків національного і світового мистецтва, продовжує персональна виставка творів видатного представника українського експресивного колоризму Василя Хмелюка. Втім, його творчість не обмежується живописом та графікою. В історію літератури цей унікальний митець увійшов як перший український дадаїст та футурист.

Народившись в Україні, Хмелюк здобуває освіту у Краківській академії мистецтв, далі у Празі; згодом переїздить до Франції, де залишається назавжди.

Саме в Парижі на початку свого творчого шляху Хмелюк дістав визнання як митець своєрідного творчого самовираження та високої професійної культури.

Його живопис помітили у 20-х роках знані колекціонери Щукін та Воляр, а всесвітньовідома Галерея Дюран-Рюель на початку 40-х років встановила з Хмелюком ділові контакти, що тривали впродовж десятиріч.

Його ім'я відоме найбільшим колекціонерам світу, вони пишаються придбаними полотнами Хмелюка. Навіть у скрутний повоєнний час французький уряд закуповував твори українського парижанина.

Творчість шанованого за життя митця переживає сьогодні нову хвилю визнання.


Картини художника зберігаються у музеях і приватних зібраннях Парижа, Стокгольма, Нью-Йорка, Люцерна, Філадельфії, Мюнхена, Львова, Торонто, Києва.

В експозиції галереї "Дукат" представлено різні за тематикою та жанрами роботи митця, деякі з яких просякнуті ностальгічними мотивами, спогадами про рідну країну.

Виставка з приватних колекцій демонструє лише невелику частку художньої спадщини майстра.

Виставка пройде за адресою: м. Київ. вул. Грушевського, 4, галерея "Дукат"

Реклама:

Головне сьогодні