"Великий скульптурний салон 2009"

Великий скульптурний салон проводиться вже втретє і за цей, порівняно невеликий проміжок часу, він утвердився як одна з найяскравіших мистецьких акцій проекту "АРТ-Київ", започаткованого Українським домом та журналом "ART-Ukraine".

Традиційно, поруч із яскравими зразками світової пластики, Салон представляє мистецтво сучасних українських скульпторів та є однією з найбільш резонансних подій культурно-мистецького простору України.

У цьому році центральною подією виставки стане найбільша в Україні експозиція монументальної прадавньої кам'яної скульптури, представленої різними культурами та часовими віхами від доби бронзи до середньовіччя. Близько 40 півторатонних експонатів прибудуть до Українського дому з музеїв Дніпропетровська та Києва.

Вперше на Великому скульптурному салоні свої зібрання прадавньої скульптури представляют:

Дніпропетровський історичний музей імені Яворницького;

Наукові фонди Інституту археології НАН України;

Археологічний музей Інституту археології НАН України;

Національний музей історії України.

Степова монументальна скульптура репрезентує культуру народів, що мешкали в районах великого поясу степів Євразії від енеоліту (ІV - ІІІ тис. до н.е.) до середньовіччя (ХІІ - перша половина ХІІІст. н.е.) і належали до давньоарійських, ірано- (скіфи, сармати), тюрко- та монголо-мовних племен.

У курганних народів та кочових племен виникла і отримала розвиток традиція створення монументальних кам'яних статуй предків, охоронців існування роду, родючості, добробуту.

Більшість статуй виготовлено з пісковику, граніту, вапняку. В колекції наявні різноманітні типи статуй - від схематичних стел до круглої скульптури, жіночі та чоловічі, вони відрізняються своєю іконографією та рівнем техніки різьблення.

Окрім найпростіших видів монументальної пластики, є визначні зразки давньої та середньовічної скульптури, що не мають аналогів в жодному з музеїв світу.

До таких пам'яток належить перлина колекції Дніпропетровського музею "Керносівський ідол" ІІІ тис. до н.е. (500 000 у.о.), знайдений у 1973 році біля села Керносівка Новомосковського району Дніпропетровської області.

Його зображення й опис вміщені в найвизначніші у світі каталоги кам'яної скульптури, що експонувалася на всесвітніх виставках у Мюнхені (Німеччина) та Аості (північна Італія).

На виставці кам'яних скульптур "Боги каменя" в Італії (1998-1999 рр.) чотиригранній керносівській стелі було відведено окремий зал, щоб можна було оглянути усі її боки з зображеннями давнього арійського божества - бога Індри, сцен та символів, що уособлюють космогонічні, релігійно-міфологічні та календарні уявлення кочових скотарських племен Євразії.

Музейна колекція кам'яної скульптури, крім статуй, включає окремі пам'ятки єгипетської культури (І тис. до н.е.), проте найбільшим є зібрання половецької кам'яної пластики, яку представлено на Великому скульптурному салоні у хронологічному порядку від доби бронзи до середньовіччя.

Реклама:

Головне сьогодні