Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays.ua-2009

Docudays.ua відбуватиметься з 27 березня по 2 квітня. Фільми демонструватимуться у київському Будинку кіно та в кінозалі Німецького культурного центру "Ґете-Інститут".

Цього року до творчого та правозахисного конкурсів відібрані понад 30 фільмів з майже 50 країн світу. Всі вони - українські прем'єри.

Визначати переможців будуть три склади журі - творче, правозахисне та (новинка цього року!) студентське.

Відкриватиме Docudays.ua-2009 чарівний документальний фільм "Голосуйте за мене, будь ласка" китайського режисера Вейдзюнь Чена. "Голосуйте за мене, будь ласка" - це портрет суспільства, зображеного крізь призму школи, учнів та їхніх родин. Ухань - найбільш густонаселене місто в центральному Китаї. Саме в цьому мегаполісі режисер Вейдзюнь Чен поставив експеримент з демократії. Третьокласники вперше "стикаються" з народовладдям на виборах старости класу. Восьмилітні школярі, під'юджувані вчителями та батьками, змагаються за омріяну посаду. Стрічка - володар численних нагород престижних кінофестивалів, заборонена до показу в Китаї!!

Під час фестивалю відомі документалісти проведуть майстер-класи та тренінги.

На глядачів та журналістів також чекають спеціальні події. Одна з них: показ фільму "Живі" славетного українського документаліста Сергія Буковського (Фільм розповідає про трагедію Голодомору 1932-33 років в Україні).

А також "Валізи вражень" - романтична та сповнена несподіванок фотоінсталяція молодих українських кінематографістів Романа Бондарчука і Дар'ї Аверченко з подрожі Ізраїлем. Десятки валіз: великих і маленьких зі спогадами про мирні прогулянки Тель-Авівом і жваві торги на базарі Старої Яффи. Про велилюдний парад секс меншин спекотного літнього дня і про пусті вулиці в шабат...

Під час фестивалю також проводитимуться дискусії режисерів-учасників, журналістів та глядачів, а також семінари на правозахисні теми.

Цікавою несподіванкою стане інтелектуальний екшн про історію прав людини - квест "Liberte" - відчуй свободу.

Детальніше про всі події фестивалю ви зможете дізнатися на сайті http://www.docudays.org.ua/


Довідка про фестиваль

Docudays.ua - єдиний міжнародний фестиваль документальних фільмів про права людини в Україні. Заснований 2003 року.

Мета фестивалю - засобами кіномистецтва привернути увагу українського суспільства до проблем "звичайної" людини, сприяти розвитку відкритого діалогу про права людини, утвердженню ставлення до людської гідності як найвищої цінності.

Учасники фестивалю - відомі в усьому світі кіномитці, а також молоді сценаристи та режисери з країн Європи, Америки, Азії та Африки.

Діапазон тем, розкритих документалістами, - від екстремальних історій про людей, які живуть в умовах війни, природних або інших катастроф, - до проблем гендерної рівності, дискримінації, порушення прав дітей чи людей із обмеженими можливостями. Особливе місце посідають історії людей, які перемогли життєві обставини, захистили свої права й досягли поставленої мети.

Структура Docudays.ua: конкурсні покази документальних стрічок, ретроспектива фільмів знаних режисерів-документалістів, інформаційні й тематичні програми, семінари, круглі столи, дискусії, конференції, майстер-класи відомих документалістів, міжнародна майстерня документального кіно.

Під час фестивалю всі фільми-учасники будуть доступні для індивідуального перегляду в спеціальній відеотеці.

Основні конкурси Docudays.ua: творчий і правозахисний. Кожен конкурс має свій призовий фонд.
У складі журі фестивалю - зірки документалістики, відомі правозахисники й журналісти. Організації та приватні особи можуть визначати свої номінації та вручати спеціальні призи для учасників.

Щороку подією фестивалю стає ретроспектива фільмів відомих режисерів-документалістів. У різні роки під час фестивалю демонструвалися роботи славетного польського режисера Марцеля Лозінського, російсько-швейцарського дуету Павла Костомарова та Антона Каттіна та багатьох інших знаних кінематографістів.

Після завершення фестивалю в Києві, Docudays.ua впродовж восьми місяців мандруватиме Україною: Севастополь, Чернігів, Полтава, Суми, Луганськ, Донецьк, Кривий Ріг, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Львів. Покази фільмів проводитимуться у кіноклубах Docudays.ua, кінотеатрах, вищих школах, будинках культури. Також заплановані покази у середніх школах з метою сформувати у старшокласників уявлення про те, що таке людська гідність, права людини - основи, на яких тримається демократичне суспільство.

У 2008 році фестивальні покази відбулися у 92 населених пунктах України. Фільми подивилося понад 108 тисяч глядачів.

Реклама:

Головне сьогодні