Виставку живопису "Укрсоцерос"

Організатори виставки пропонують замислитися над категорією еротичного у вітчизняному образотворчому мистецтві радянського періоду, коли подібна тематика була табуйована.

В експозиції "Дукату" представлені близько 30 полотен. Серед них роботи Миколи Глущенка, Сергія Шишка, Павла Горобця, Віктора Зарецького та інших.

Упродовж 1920-30-х рр. художники часто були змушені позбавляти своїх героїв не лише гендерного, а й навіть естетичного начала, змальовувати їх асексуальними.

Проте, навіть крізь залізобетонний панцир радянської доктрини, пробивалися паростки життєлюбності та завуальованого еротизму ("Автопортрет з огірком" Михайла Тодорова).

Починаючи з 50-х рр. ХХ ст. радянський живопис демонструє більш чуттєве сприйняття людини. Своєрідною антитезою до офіційних канонів можна вважати картини, створені тими ж самими майстрами але, так би мовити, для "внутрішнього вжитку", фактично, для себе, оскільки "виставлятися" у ті роки з такими роботами було неможливо.

До того ж слід зазначити, що еротичні твори радянських художників - це завжди дуже якісний живопис. Так, полотно полтавського художника Павла Горобця - яскравий зразок академічної школи. Зовсім інший - імпресіоністичний - підхід до зображення оголеного жіночого тіла простежується у роботі метра українського живопису Миколи Глущенка.

Своєрідного ліричного трактування набувають оголені у роботах Анатолія Сухоруких. Зворушливий симбіоз наївності і художньої майстерності знайшов віддзеркалення у низці представлених жанрових робіт.

Тож організаторам виставки "Укрсоцерос" не лише вкотре спростували міф про відсутність сексу у СРСР, а й показали усю вишуканість та вибагливість у зображенні еротики, до якої змушені були вдаватися радянські митці, перебуваючи в ідеологічних тенетах.

Співзасновник антикварного дому "Дукат" Леонід Комський зазначає, що галерея "Дукат" - це «відкритий виставковий простір, який символічно розташувався на півдорозі між

Українським домом та Національним художнім Музеєм. Відповідно, ми зорієнтовані на весь шар вітчизняної культурно-мистецької спадщини.

"Укрсоцерос" - це окремий проектний напрямок галереї. Його можна вважати антикризовим - з тієї точки зору, що криза - завжди вдалий час для культурологічної експансії. Тож, ця експозиція засвідчує, що чуттєвість як органічна радість буття квітне у будь-якому суспільному кліматі.

Виставка пройде за адресою: м. Київ вул. Грушевського, 4. Галерея "Дукат"

Реклама:

Головне сьогодні