Презентація книги Валерія Петущака "Солоний гопак"

Мрія про навколосвітню подорож у Валерія Петущака народилася ще в далекому дитинстві, в київській квартирі, над книгами Жюль Верна.

Через півстоліття перший же розділ своєї книги "Солоний гопак" про мандри під вітрилами вздовж екватора він назве "Жюль Верн був би задоволений" і закінчить припущенням: "Жюль Верн потиснув би мені руку, я гадаю".

Сьогодні українські діти зачитуються книгою "Солоний гопак", і навряд чи можна знайти для них кращий підручник географії, людяності, мужності і патріотизму.

Чому книга названа: "Солоний гопак"? Петущак відповідає: "Відлік усіх земних висот ведеться від умовної нульової позначки - рівня моря. Хто ходив під вітрилами, знає достеменно: цей рівень безкомпромісно визначає твою власну висоту й людську сутність".

"Яким би далеким не був берег, ніколи не відчуваю себе безпорадною піщинкою, що загубилася в безкрайніх просторах. Ніколи, навіть у важких штормах, не сприймаю океан ворожою силою, якій маю протистояти.

"Ось мій всесвіт!", - думаю, виходячи на палубу своєї "Лелітки", що завзято витанцьовує серед хвиль десь посеред синього безмежжя... Цей танець - як наш український гопак - то грайливий і ніжний, а то несамовитий і шалений... Гопак під вітрилами, солоний, як океанські хвилі. Хто хоч раз спробував, що воно таке, довіку буде прагнути виконання "на біс"!.."

Валерій Петущак працює в науково-дослідному інституті, захищає дисертацію, вивчає мови, ремонтує яхту і різноманітну техніку, будує дім, пише книгу, працює в фінансових сферах, бавить онуків і мандрує світами.

Як громадяни планети Земля, як патріоти своєї Батьківщини, рушали Валерій Петущак і його дружина Наталія Македон з України в навколосвітню подорож. Через чотири роки вони повернуться до Києва і Дніпро вкриється вітрилами десятків яхт, що вийдуть їм назустріч. У них за кормою лишилися три океани, 12 морів, подолано 40000 миль.

"На щоглі під краспицею ми підняли 18 прапорів. Саме стільки країн надали нам гостинний притулок", - закінчує розповідь про свою подорож автор.

Презинтація пройде за адресою: м.Київ музей Івана Гончара вул. Івана Мазепи (Січневого повстання), 29

Реклама:

Головне сьогодні