Відкриття культурно-просвітницького центру Alex Art House - Галереї приватних колекцій

В галереях приватних колекцій Alex Art House будуть представлені справжні скарби світового та українського мистецтва, шедеври майстрів живопису, картографії, іконопису та книгодрукування.

Унікальні зібрання сформовані відомим колекціонером та меценатом Олександром Прогнімаком. Значна кількість рідкісних експонатів буде вперше представлена для широкого загалу саме в Alex Art House.

На церемонію відкриття запрошені відомі культурні та суспільні діячі, політики, бізнесмени, власники визначних приватних колекцій України, керівники музеїв національного значення Росії та України.

З 29 травня всі експозиції будуть відкриті для киян та гостей столиці. Вхід на експозиції, які планується змінювати щоквартально, - вільний.

Основу представленої у Галереях експозиції складає картографічний матеріал, що відображає територію України і прилеглих територій Польщі, Литви, Росії та Османської імперії. У цій частині зібрання, зокрема, представлені карти відомого французького картографа та інженера Гійома Ле Вассера де Боплана.

Також, до числа раритетів колекції належать астрономічні карти із зображенням зоряного неба, сузір'їв, траєкторій руху планет, комет та інших небесних тіл відомого німецького астронома і математика XVII ст. Йоганна Доппельмайра.

Особливу історичну цінність мають дві карти зображення України 1478 року з Римського видання географічної праці Клавдія Птолемея, що була опублікована під назвою "Космографія". Ці карти відносяться до найбільш ранніх зразків гравюри на міді, а також входять у число перших в історії друкованих карт.

Повна колекція старовинних карт Олександра Прогнімака нараховує близько 200 стародавніх карт, створених у період з кінця XV до середини XIX ст., та є одним з найбільш цінних приватних картографічних зібрань в Україні.

Живопис. Перлинами зібрання є твори відомих художників: Давида Бурлюка, Ісахара бер Рибака, Олексія Грищенка, Василя Хмелюка, Абрама Маневича, Тіта Дворникова. Крім того, у колекції представлені роботи Абрахама Мінчина, Олекси Новаківського, Йосипа Бокшая, Олександра Глущенка ті інших.

Зібрання живопису не обмежене хронологічними рамками, не залежить від певної техніки чи жанру. За мету ставилося інше, значно важливіше - відкрити очам глядача найкраще з того, що вдалося створити Художнику.

Ікони. Хронологічно пам'ятки іконопису охоплюють період від XV століття до початку минулого століття. Серед творів колекції представлені як українські, так і російські ікони. На сьогоднішній день впливові експерти вважають колекцію іконопису Олександра Прогнімака (понад 600 ікон) зібранням загальнонаціонального рівня.

Книги. В представленій на виставці бібліотеці Олександра Прогнімака можна побачити такі раритети, як Острозька Біблія (1581 р.), Києво-Печерський Патерик з кольоровими гравюрами, перше видання (1661 р.), «Апостол» Івана Федорова (1564 р.), Біблія Зосіми - перша російська Біблія (1663 р.), які з впевненістю можна назвати прикрасою будь-якої бібліотеки.

Урочисте відкриття культурно-просвітницького центру Alex Art House Галереї Приватних Колекцій відбудеться 28 травня за адресою: вул. Хорива, 25.

Реклама:

Головне сьогодні