Презентація першого видання проекту "Давня скульптура і пластика України"

Перша книга із серії - "Кам'яні статуарні пам'ятки Надчорноморщини періоду ранньої та середньої бронзи".

Початок презентації 28 травня 2009 року з 13.00 до 15.00.

За адресою вул. Івана Мазепи (Січневого повстання), 21, корп.19 приміщення УТОПІК (Українське товариство охорони пам'яток історії та культури).

Коли у 1998-му році в Італії, у Археологічному музеї міста Аоста, відбулася виставка "Боги каміння", присвячена давній кам'яній скульптурі, відомий Керносівський ідол та інші пам'ятки з колекції Дніпропетровського історичного музею ім. Д. Яворницького займали на ній одне з найпочесніших місць та мали чималий успіх у публіки.

Між тим, Україна має набагато ранніші скульптурні пам'ятки, на жаль, переважно невідомі широкому загалу. Перша спроба представити їх на публіці була зроблена на виставці "Давня скульптура Криму", організованій Родовід-Галереєю спільно з Кримським республіканським краєзнавчим музеєм.

ВІДЕО ДНЯ

Пізніше кам'яні пам'ятки, вже з колекції Дніпропетровського історичного музею ім. Д. Яворницького, були також представлені на Великому скульптурному салоні. Обидві виставки виявили неабияке зацікавлення глядачів експозицією. І ця цікавість зовсім не дивує, адже прадавня кам'яна скульптура та пластика, окрім художньої цінності має також цінність історичну, демонструючи сучасному глядачеві епоху свого створення: від зображення конкретних предметів побуту до показу особливостей релігіозних вірувань.

Та незважаючи на все вище сказане, публікації на цю тему досі обмежувалися переважно вузькофаховою археологічною літературою, супроводжуваною не дуже якісним ілюстративним рядом. Саме тому Ростислав Забашта, завідувач відділу образотворчого мистецтва Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАНУ, запропонував створити серію видань, в яких основний акцент буде зроблено саме на ілюстративний ряд: підборку якісних великоформатних кольорових світлин та графічних прорисовок, що мають наочно продемонструвати неповторні риси творів давніх різьбярів та пластиків.

Крім того, ілюстрації мають супроводжуватися пояснювальними текстами, матеріалами із каталожними відомостями про кожне представлене зображення та доповнюватися науковими статтями із загальними характеристиками розглянутого історичного періоду та представлених пам'яток.

Серія має будуватися за хронологічним принципом і освітити скульптурні та пластику від пізнього палеоліту та мезоліту до раннього та розвинутого середньовіччя. У створенні серії візьмуть участь провідні науковці з багатьох українських музеїв, серед яких Археологічний музей Інституту археології НАН України, Національний іторико-етнографічний заповідник "Переяслав", Центральний музей Тавриди та інші.

"Кам'яні статуарні пам'ятки Надчорономорщини періоду ранньої та середньої бронзи" - перша книга третього тому цієї масштабної серії, побачила світ першою.

Автором вступної статті в ній виступила Надія Довженко, старший викладач НУ "Києво-Могилянська Академія", дослідник кам'яної статуарної скульптури цього періоду. У створенні каталогу пам'яток до видання взяли участь О.Волошинов, Л.Дубініна, М. Мальгіна, П. Рибалко, О. Стадник, Л. Чурилова. Автор ідеї та керівник серії Ростислав Забашта здійснив наукову редакцію.

Такий незвичайний ілюстративний матеріал, звісно, потребував гідного представлення у виданні, атр-директор "Родоводу" Ірина Пасічник у співпраці з дизайнерами видавництва "Арт бук" знайшли чудове рішення цієї задачі.

Це видання "Родоводу" є унікальним не тільки завдяки своїй, описаній вище, концепції, а також і тим, що більшість представлених тут пам'яток друкуються вперше. Книга має зацікавити як професійних археологів, науковців, так і звичайних читачів, що захоплюються мистецтвом та давньою історією.

Реклама:

Головне сьогодні